Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Marihuanaültetvény Lőrinciben

Kábítószer előállítására alkalmas kenderültetvényre lelt a rendőrség Lőrinciben egy nagymama konyhakertjében. Az egzotikus növények termesztése azonban nem az ő lelkiismeretét terheli, hanem unokájáét és annak két társáét, akik ellen a rendőrség eljárást indított kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt.

A fiatalkorú Sz. Sz. szülei elváltak. Sem apja, sem nagymamája nem nézte jó szemmel, hogy szemük fénye kábítószerrel kereskedik, ám a 17 éves ifjú hamar meggyőzte őket, mondván, jó pénz lesz abból, így a gondviselők a termesztést jóváhagyták. Anyukája tudta, hogy kisfia nem csak öntözgette, hanem el is égette - vízipipában - a különleges növényeket, de a gyerek neki is megmondta: „Nyugi anyu, már leszoktam róla.” Az édesanya a válás óta nemigen járt az apai nagyanya háza felé, a lebukás veszélye így tovább csökkent. A rendőrség azonban lakossági bejelentésre rátalált az 51 kilónyi „fűre”. A fiatalok a növények magvait még a margitszigeti Diáksziget című rendezvényen szerezték be - ott találkoztak először a kábítószerrel. Hazautazva aztán elültették, és hármasban közösen öntözgették, kapálgatták azokat.
A nagyanyónál találtak a rendőrök még egy zsák szárított „füvet” is. Ezután házkutatást tartottak Sz. Sz.-nél, ahol szárított kendert, egy autó főfékhengeréből házilag eszkábált vízipipát, kenderből sodort cigerettát találtak, valamint ismeretlen eredetű fehér port. Erről Kis Endre őrnagy, a lőrinci rendőrség vezetője elmondta, hogy szerintük só volt, amit a gyanúsított valószínűleg üzletfeleinek a becsapására csomagolt be, hogy eladja mint kokaint vagy más effélét. A szakértői vizsgálat azonban még hátravan mind a titokzatos fehér por, mid a kender pontos meghatározását illetően. Sz. Sz. társaival - két nagykorúval, egy férfival és egy hölggyel - azt állította, hogy saját használatra termesztették a „füvet”, de nem zárták ki, hogy akár el is adjanak belőle.