Vissza a tartalomjegyzékhez


Ketten is a Fideszért dolgoznak

A Magyar Demokrata Néppárt és a - KDNP-ből kivált - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség együttműködési megállapodást kötött az önkormányzati választásokon való közös fellépésről, valamint a hosszú távú politikai, stratégiai együttműködésről. Az MDNP székházában Rapcsák András, az MKDSZ ügyvezető elnöke és Pusztai Erzsébet, az MDNP új elnöke írta alá a két dokumentumot. A politikusok elmondták: az együttműködés célja, hogy a két szervezet támogassa a Fidesz - Magyar Polgári Párt által vezetett kormány munkáját, és elősegítse a polgári erők hosszú távú együttműködését.
A rövid távú megállapodás, amely az 1998. évi önkormányzati választásra történő felkészülést szolgálja, azt deklarálja, hogy a polgári oldal jelöltjei lehetőleg a Fidesz, az MDF, az MKDSZ és az MDNP támogatásával induljanak, s ahol lehetséges, az FKGP is segítse elő a négy párt közös jelöltjének győzelmét.
A stratégiai megállapodásról szóló dokumentumban foglaltak szerint az a cél, hogy a józan polgári erők minél hamarabb alakítsák ki a hosszú távú, lehető legszorosabb együttműködést, és ezzel párhuzamosan erősödjék a magyar közéletben a kereszténydemokrácia politikai súlya. Újságírói kérdésre válaszolva Pusztai Erzsébet, a néppárt elnöke kijelentette: egy esetleges Fidesz-MDF pártunióról csak a szövetség megkötése után lehet nyilatkozni. Hozzátette: két hét alatt nem lehet ilyen szövetséget létrehozni. (MTI)