Vissza a tartalomjegyzékhez


Mégis a nők a kettesek

A „férfisoviniszták” búcsút mondhatnak egyik kedvenc viccüknek, miszerint a nők személyi száma hármassal fog kezdődni, mivel szerintük a delfinek feljöttek a második helyre. Ugyanis lehet hogy sokakban csalódást kelt, de két német állatkutató arra a megállapításra jutott, hogy a delfinek mégsem olyan kiemelkedően okos lényei az állatvilágnak, mint azt korábban hitték.
A delfinek nem intelligensebbek, mint mondjuk a patkányok, vagy akár a galambok - vélekedik Onur Güntürkün és Lorenzo von Fersen magatartáskutató. Güntürkün a delfinagy vizsgálata, Fersen pedig a delfinekkel való foglalkozása alapján jutott erre a következtetésre. Az állatokkal kitöltetett tesztlapok alapján egyértelművé vált, hogy nemcsak a delfinek, hanem más állatok is képesek az absztrakt gondolkodásra és a problémamegoldásra. Sok állatfaj a delfinnél jelentősen gyorsabban tanul.
A nyelvértésben a csimpánzok a világbajnokok, a galambok pedig hasonló jellegű mutatványokra taníthatók be, mint a delfinek - összegzi tapasztalatait a két kutató. A delfinek agyának legnagyobb részét a hallással kapcsolatos területek alkotják, s ez a kutatók szerint valószínűleg az evolúció során a vízi élethez való alkalmazkodás eredménye. (A víz alatti tájékozódáshoz a delfin köztudottan ultrahangokat használ.) Ennek rovására viszont más agyterületek kevésbé fejlettek. (MTI)