Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
Mexikói konyha
FLAN

Mexikó igen különleges ország. Majdnem 30 államból áll, melyek többsége az óceán partján terül el. Minden államban mások a speciális ételek, de mindenütt jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült finomságot fogyasztanak. Magyarországon sajnos kevés lehetőség nyílik eredeti mexikói ízek megkóstolására, főként a speciális fűszerek hiánya miatt. Mexikóban körülbelül húszféle borsot használnak, és az ország első helyen áll a paprikafogyasztásban. A főzéshez egyáltalán nem használnak zsírt, csak növényből kisajtolt olajat, ezért tűnhet némelyeknek túl olajosnak, túl fűszeresnek a közép-amerikai ország étrendje.
A tévhit ellenére azonban nemcsak fűszeres ételeket készítenek - mondta el lapunknak Manuel Cabral, a Zacatecas államból származó főszakács, a budapesti Acapulco étterem vezető szakácsa. Mint elmondta, a mexikói konyha ízvilága igen gazdag és változatos, kicsit hasonlít a magyar konyhára, talán a bőséges paprikahasználat miatt.
Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában csípős. Érdekes, hogy a kisgyerekek is ilyet esznek. A háziasszony kitesz az asztal közepére egy nagy tál „salsa” szószt, és azt fogyasztják reggelire, ebédre, vacsorára csirkével, tojással vagy bármi egyébbel. Eleinte nagyon csípősnek tűnik, de apránként hozzászokik a gyomor. A „salsa” mártás paradicsomból, hagymából, fűszerekből és a jellegzetes jalaepena paprikából készül. A jalaepena a mexikói konyha egyik legfontosabb kelléke, amihez itt Európában nem lehet hozzájutni. Helyettesíteni talán a nálunk is ismert pepperónival lehet.
Ahogy Magyarországon mindent kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla dukál. Ennek a kenyérféleségnek sok változata létezik. Az étkezéseknek megfelelően készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban chips-szerűre, amit aztán az ételbe mártogatnak, de készülhet sütőben lepénynek is, amit megtöltenek, mint egy palacsintát.
Nagyon kedvelik Mexikóban az édességeket is, sokfélét készítenek fagylalt hozzáadásával. Kedvelik a gyümölcsös változatokat és a pudingokat is. Most egy különlegesen finom, hagyományos, mexikói puding-desszertnek, a „Flannak” a receptjét írjuk le.


Hozzávalók (10 adaghoz):

pudingalap: 1,2 liter tej, 30 dkg cukor, 0,5 dl kávélikőr, 5 ml vanília aroma, 0,5 dl kávé (erős), fél db egész fahéj

karamell: 15 dkg cukor, fele rész víz

Plusz: 8 db tojássárgája, 5 db egész tojás

A pudingalaphoz valókat összekeverjük és felforraljuk. Miután kihűlt, beletesszük a 8 darab tojássárgáját és az 5 darab egész tojást. Ezután a karamellt készítjük el: kis lángon lassan felolvasztjuk a cukrot, ha már nem kristályos, akkor hozzáadjuk a vizet, és addig forraljuk, amíg teljesen kemény lesz. Ha túl lágyra sikerült, akkor kell egy kicsit várni, hogy keményedjen. Kis, tűzálló üvegedényekbe (legalább 2 deciliteresek legyenek) öntjük a karamellt körülbelül ujjnyi vastagságban, majd rátesszük a pudingalapot, és 20 percig sütőben sütjük. Ezután még 30 percig a sütőben pihentetjük. Az edénykékben is lehet tálalni, de vizes késsel óvatosan átrakhatjuk fagylaltos kelyhekbe is. Díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel. Akkor mutat a legszebben, ha félgömb alakúak az üvegedények, és a kész desszertet egy nagyobb kehelyben, a gömbölyű felével felfelé helyezzük el, és tejszínhabbal díszítjük.