Vissza a tartalomjegyzékhez

MAKKI MARIE-ROSE
Tejben az igazság

 

A hazai lakosság tejfogyasztása az utóbbi években - elsősorban a nagyarányú drágulások következtében - drasztikusan csökkent. Európában e téren az utolsók közé tartozunk. Pedig számos szempontból rendkívül fontos lenne a tejtermékek rendszeres fogyasztása, különösen a kisgyermekek és a fiatalok számára.
A tejjel szemben elterjedt ellenérzések többnyire minden tudományos alapot nélkülöznek. Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet megbízott igazgatóhelyettes főorvosa lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a közvélekedéssel szemben a kisgyermekek körében nem nőtt meg a tejcukorra érzékenyek száma. Az is téves nézet, miszerint a kicsik légúti betegségekre való hajlama és a tejfogyasztás között bármilyen összefüggés lenne. A tejcukorra érzékenyebbeknek viszont nem árt tisztában lenniük azzal, hogy ha tejet nem is, de joghurtot, kefírt többnyire (mértékkel) fogyaszthatnak, hiszen azok savanykás ízüket éppen a tejcukor-lebontó baktériumok munkájának köszönhetik. Az orvos-szakember hangsúlyozta a tej élettani fontosságát. Egyrészt rendkívül fontos a fehérjetartalma, hiszen olyan létfontosságú aminosavakat tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, és amelyek a tejtermékekben könnyen emészthető, élvezetes formában állnak rendelkezésre. Ezenkívül a tej kitűnő kalciumforrás is. Ennek a változó korban lévő nőket fenyegető csontritkulás megelőzése szempontjából is nagy a jelentősége. A felnőtt nők kalciumszükségletének nagyobb része napi fél liter tejjel (függetlenül az adott tej zsírtartalmától) kielégíthető, D vitaminnal, illetve napsütéssel, valamint mozgással kombinálva. Különösen 35 éves korig a szervezet nagyon jól be tudja a csontokba építeni a bevitt kalciumot. Érdekes tudnivaló még, hogy szervezetünk a tablettával vagy a táplálékkal bevitt kalciumot egyformán képes hasznosítani.
Dr. Gál Ödön, az élelmiszerkémiai főosztály vezetője szintén igyekezett eloszlatni néhány téves közhiedelmet. Mint elmondta, nem igaz, hogy a bolti tej úgy készül, hogy a tehéntejet először alkotóelemeire bontják, majd újból összerakják. Ez rendkívül költséges eljárás lenne. Tény, hogy a lefejt tejet szükséges zsírtalanítani, valamint homogenizálni, pasztőrözni. E sterilizálás következtében - amelynek során kiölik a tejből a tejalvasztó baktériumokat - válik a bolti tej olyan tejjé, amelyből igazán sem aludttej, sem tejszín, sem túró nem nyerhető.
A tejtermékeken a szavatossági idő, aminek nyáron különösen nagy jelentősége van, egy átlag időérték, amely azt jelöli, hogy a gyártó meddig szavatolja a termék jó minőségét, tehát nem azt mutatja, hogy mikor romlik meg az adott élelmiszer. Persze sok múlik a tárolási körülményeken is, és nem árt a feltüntetett időponton túl a termék állagát is megvizsgálni fogyasztás előtt. Az eltarthatóság témaköréhez tartozik még az is, hogy mindegyik bolti tej nyugodtan fagyasztható, pár hetes mélyhűtés egész biztosan nem árt a tej minőségének.