Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Dinasztiát alapítottak a Kaukázusban

A posztszovjet térségben megköttetett az első dinasztikus házasság. Nurszultan Nazarbajev kazah elnök legkisebb lánya örök hűséget esküdött Aszkar Akajev kirgiz államfő legidősebb fiának. A kirgiz elnök azt kívánta 23 esztendős fia, Ajdar és annak 18 esztendős arája, Alija esküvőjén, hogy a két nép hozzájuk hasonlóan örökre váljon eggyé. Az elnöki utódok esküvője újjáéleszti a régi közép-ázsiai hagyományt, mely szerint a politikai kapcsolatokat családi kötelékekkel kell megerősíteni.
A házasság nyilvánvalóan hosszú távú politikai célokat szolgál. A kirgiz államfő fia, Ajdar Akajev a kazah elnök vejeként a kazah közvélemény szemében a helyi politikai elit legitim alakjává vált, s ez lehetővé teszi számára, hogy hamarosan aktívan részt vegyen a hatalom gyakorlásában.
Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek három leánya van, fiúgyermeke azonban nincs. Hosszú időn át úgy tűnt, hogy „örököse” a két idősebb nővér egyikének a férje lesz. Az utóbbi másfél év eseményei azonban azt mutatják, hogy a kirgiz Akajev fog célba érni. Bár egyelőre még senki nem beszél a két szomszédos testvéri állam uniójáról, gyakran utalnak azonban arra, hogy 1920 és 1936 között Kazahsztán és Kirgizisztán egy autonóm köztársaságot alkotott.
Az események politikai jelentőségét húzza alá a kirgiz alkotmánybíróság döntése is, mely szerint Aszkar Akajev kirgiz államfő, Ajdar apja 2000-ben is indulhat az elnökválasztáson. Az új alkotmány ugyan legfeljebb két elnöki periódust engedélyez egy személynek, de ezen alaptörvény alapján Akajevet még csak egyszer, 1995-ben választották meg államfővé. Bár Aszkar Akajev 1990 óta áll a kirgiz köztársaság élén, akkor még a szovjet törvények voltak érvényben, s ezeknek megfelelően választották elnökké - indokolta döntését a bíróság. Hasonló megoldást fontolgatnak Kazahsztánban is. Nurszultan Nazarbajev is a szovjet törvények alapján lett elnök 1991-ben, s 2000-ben ő is a harmadik elnöki mandátumáért szállna harcba. Mivel három éve feloszlatta az alkotmánybíróságot, feltehetően népszavazással fognak államfőt választani a kazahok. Bárhogy is végződik azonban az elnöki székért folytatott küzdelem, Alija és Ajdar házassága mindenképpen tovább erősíti a kazah elnöki család vezető pozícióit. A népes kazah Nazarbajev família irányította eddig is az adóhatóságokat, a televíziót, a befektetési és pénzügyi politikát, de közvetlen kapcsolatban áll a csillagászati jövedelmeket biztosító olajüzlettel is.