Vissza a tartalomjegyzékhez

ROMA SAJTÓKÖZPONT MAROSVÁSÁRHELY
Amnesztia a gyilkosoknak

„Nevetséges az, hogy emberölésért csak három évet üljön valaki”- nyilatkozta Haller István, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga emberjogi irodájának vezetője, a hadrévi lincselés ügyében megszületett döntés nyomán.

Amint arról már beszámoltunk, 1993. szeptember 20-án három hadrévi roma férfi egy verekedés során leszúrt egy falubeli román embert. A rendőrség kettőt közülük elfogott, és átadta őket a felbőszült tömegnek. A rendőri „igazságszolgáltatás” nyomán három roma meghalt, 14 ház leégett, a falu cigány lakossága pedig elmenekült.
A bírói gépezet nagyon nehezen, többéves késéssel indult be az ügyben. A nyomozás során 11 személyt helyeztek vád alá. A bírónő próbálkozása arra, hogy további személyeket is - akiknek a bűnrészessége a tanúvallomások során egyértelműen kiderült - bevonjon az eljárásba, sikertelen volt.
A múlt héten kimondott ítéletben a 11 vádlottra összesen 63 évi börtönbüntetést szabtak ki, ám ezek egy része a tavalyi amnesztia hatálya alá esik. A két legsúlyosabb - még nem jogeros - ítélet hét és fél év, jóllehet a büntető törvénykönyv a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságot minimum tizenöt év börtönnel bünteti. Bár közel húsz család maradt éveken keresztül lakóhely nélkül, hat család pedig a mai napig nem térhetett vissza a faluba, az ügyészség értelmezése szerint a hadrévi gyújtogatásnak nem voltak súlyos következményei.
A romák képviselői igazságtalannak tartják, hogy a gyilkosságban bűnösnek talált személyek megúszták három évvel. Ez azért is szembetűnő, mivel az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom során letartóztatott Cseresznyés Pált 16 évre ítélte a bíróság, ennél sokkal kisebb vétségért.
Ugyancsak a román igazságszolgáltatás visszásságaira jellemző, hogy ez év júliusában szabadulhatott Miron Cosma, az 1990-es és 1991-es bukaresti bányászjárások vezetője. A Zsil-völgyi bányászvezér és botokkal, vasrudakkal felszerelkezett népes (bányász)csapata bukaresti „munkalátogatásán” bb napig rombolt, pusztított. Cosma 1991-ben halálra gázolt egy gyalogost, testőreivel szétverte a petrozsényi Vegas vendéglőt, egy futballmeccsen arcon fejelt egy játékost, egyenes adásban. A román hatóságok a „Zsil-völgyi kiskirályt” háromévi elzárásra ítélték, ami egy korábbi elnöki amnesztia hatálya alá esik, így csak másfél évet kellett letöltenie, és nemrég szabadulhatott.