Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Magyar áldozatok Koszovóban

„Koszovó egy pusztító és véres háború felé sodródik” - állítja a szerbek által törvénytelennek tartott pristinai albán parlament közleménye. Az utóbbi napok harcaiban a Magyar Rádió értesülései szerint a jugoszláv hadseregnek a térségbe vezényelt több száz magyar nemzetiségű katonája közül is többen áldozatul estek.

A közép-koszovói Orahovacban négy nap alatt 52 albán vesztette életét, amikor albán fegyveresek megszállták a várost. Az albán forrásokra hivatkozó Koszovói Tájékoztatási Központ (KIC) közlése szerint a város utcáin, valamint a kertekben továbbra is temetetlen halottak fekszenek. A KIC szerint a szerb erők tüzet nyitottak azokra a polgári személyekre is, akik a két orahovaci iszlám dzsámiban kerestek menedéket a várost visszafoglaló szerb rendőri erők elől. A Nemzetközi Vöröskereszt azt állítja, hogy a város szinte teljes 20 ezer fős lakossága elmenekült, többségük a gerillák által ellenőrzött közeli falvakba.
A világ által el nem ismert „Koszovói Köztársaság” parlamentje szerda este elismerte a Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK). A július 16-án létrehozott parlament döntésének az adja a jelentőségét, hogy a testületben abszolút többséggel rendelkezik az Ibrahim Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK), így a határozat gyakorlatilag azt jelenti, hogy Rugova, az első időkben békés ellenállást hirdető politikus is elismerte az UCK létjogosultságát. „A parlament mindent elkövet annak érdekében, hogy a Koszovó függetlenségét célzó politikai és katonai ellenállás egyeztető testülete legyen” - áll a nyilatkozatban.