Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
A testőr is vallomást tehet

A Monica Lewinsky kontra Bill Clinton ügyben csütörtökön bíróság elé állították az amerikai elnök első számú biztonsági őrét, Larry Cockellt. Az Egyesült Államokban eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy a bíróságok nem idézhették be tanúvallomásra a biztonsági szolgálatot teljesítőket. Az ügy vezetésével megbízott független vizsgálóbírónak, Kenneth Starrnak azonban sikerült megszereznie ezt a különleges jogot. Starr úgy véli: ha hasznos információhoz jut, az megéri a sok kritikát és kellemetlenséget is. A vizsgálóbíró népszerűsége amúgy a mélyponton van, személyes jó hírének és a per folytatásának elvesztése is fenyegeti. A Time magazin megjegyzi, hogy Starr legújabb lépésével az elnök védelmére felesküdött biztonsági őröket két lábon járó lehallgatókészülékké alacsonyítja le. A Fehér Háznak pedig sikerült elérnie, hogy magát a vizsgálóbírót is vizsgálat alá vessék, mivel állítólag törvényellenesen szivárogtatott ki információt a sajtónak. (CNN-Time)


Megmenekült az elnök

Merényletet követtek el csütörtökön a csecsen elnök, Aszlan Maszhadov ellen. Az elnök páncélozott járművét távirányítású autóbombával robbantották fel. A felcsapó lángokban az elnök testőrsége és az utcán közlekedő autók súlyosan megsérültek, Maszhadovnak azonban sikerült épségben kimenekülnie az égő autóból. A merényletet valószínűleg a szélsőséges iszlám vahabiták követték el. A feszültség azután éleződött ki Csecsenföldön a kormány és a vahabiták között, miután Maszhadov „hadjáratot” indított az iszlám fundamentalista csoport ellen. A vahabiták a saria, vagyis az iszlám törvénye alapján működő állam létrehozásáért harcolnak. Soraik között számos gerillaharcos van, akik még az 1994-96-os orosz-csecsen háború idején érkeztek különböző iszlám országokból. A merénylet feltehetően annak a múlt heti akciónak a megtorlása, amely során Maszhadov kormányerői szétverték a vahabiták két csoportját. Maszhadovot egyébként tavaly választották meg Csecsenföld elnökévé, ám eddig nem sikerült visszaszorítania az országban burjánzó bűnözést és a gyakori emberrablásokat. (AP)


Parlament vagy börtön

Hétfőn Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke bejelentette, hogy megkezdik az 1999-es európai választások előkészületeit. A pártvezér valószínűleg nem indulhat a választásokon, mivel idén áprilisban két évre megvonták tőle a választhatóság jogát, valamint háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Mint emlékezetes, Le Pen az 1997-es választási kampányban rátámadt a később megválasztott Anette Peulvast-Bergeal szocialista képviselőjelöltre. A szélsőjobboldali párt vezetője fellebbezett ugyan a bírósági végzés ellen, a döntés azonban csak szeptember végére várható. Amennyiben Le Pen a választásokon nem indulhat, a front jelöltje felesége, Jany lesz. Jelölését a családi szál erősítése miatt párton belül bírálták, s egy másik jelölt, Bruno Megret neve is felvetődött. Le Pen szerint - miközben őt elítélik - Franciaország nemcsak hogy képtelen betartatni saját emigrációs törvényeit, hanem ráadásul törvényesíti is az illegális bevándorlásokat. „Franciaország olyan országgá vált, ahol a törvényt megcsúfolják, és teljesen nyitva áll a bevándorlók inváziója előtt”- állította Le Pen. (Le Monde)


Vizsgálat Jelcin ellen

Július 27-ére tűzte ki az első nyilvános meghallgatás időpontját az orosz alsóház bizottsága, amely a Borisz Jelcin elnök vád alá helyezését és posztjáról történő elmozdítását célzó indítványt vizsgálja. A testület hétfőn tartott ülésén az öt vádpontból az elsőt vette szemügyre. Ennek alapján hazaárulással vádolják az orosz államfőt, amiért 1991-ben részt vett a Szovjetunió széteséséhez vezető belovezsszki megállapodás kidolgozásában és aláírásában. A vádló szerepében Anatolij Lukjanov és Viktor Iljuhin kommunista párti képviselők szorgalmazták, hogy végezzenek felmérést a Szovjetunió szétbomlása következtében menekültté vált emberek számáról. Számításaik szerint mintegy 10-12 millió ember válhatott menekültté, amit a belovezsszki megállapodás súlyos következményének tekintenek. A liberális Jabloko frakció hangsúlyozta, hogy a bizottságnak nem feladata a politikai értékelés. Mindössze azt kell kiderítenie, hogy kitervelten írta-e alá Jelcin a megállapodást, és tudatában volt-e a várható súlyos következményeknek. (Hetek)


Drogkereskedőket akasztottak

Kuvaitváros központi börtönében vasárnap felakasztottak két iráni állampolgárt kábítószer-csempészetért. Ez volt az első eset, hogy ilyen vétségért halálbüntetést hajtottak végre az országban - közölte az AFP-vel a kuvaiti belügyminisztérium szóvivője. Mint a francia hírügynökség írja, Kuvait 1995-ben terjesztette ki a halálbüntetést a drogüzérekre. A kuvaiti belügyminiszter tájékoztatása szerint 1991 és 1997 között 6544 kábítószerügyletbe keveredett személyt tartóztattak le az országban. Az illetékesek szerint a drog elsősorban Pakisztánból, Afganisztánból és Iránból érkezik Kuvaitba. (AFP)


Nincs bizonyíték

Az amerikai védelmi miniszter, William Cohen kedden hivatalosan bejelentette, hogy a Pentagon nem találta nyomát annak, hogy a vietnami háború alatt, az 1970-es Hátszél Hadművelet során ideggázt használtak volna amerikai csapatok. A nyomozást azután rendelték el, hogy a CNN és a Time hírmagazin június 7-i számában azt állította, hogy az Egyesült Államok idegmérget használt. Amint arról lapunk is beszámolt, a CNN július 2-án visszakozott, és elnézést kért a példátlan tévedésért. (CNN)