Vissza a tartalomjegyzékhez

ZELENYÁNSZKY ZSUZSANNA
Prágai könyv Dubcek balesetéről

Új megvilágításban tüntetheti fel Alexander Dubcek 1992-es tragikus balesetének körülményeit a közelmúltban napvilágot látott Sejtelmes könyv címet viselő mű. Szerzője, Liboslav Leksa, az egykor Dubcek által vezetett Szociáldemokrata Párt jogásza a szlovák reformpolitikus halálának körülményeivel foglalkozik.

Dubcek 1992. szeptember 1-jén szenvedett autóbalesetet, majd két hónappal később, több komoly műtét után, november 7-én belehalt sérüléseibe. Azóta - főleg a sajtóban - gyakran felvetik, hogy Dubcek halála nem volt véletlen. A szlovák parlament ellenzéki pártjai már többször szorgalmazták a baleset hátterének és lehetséges indokainak feltárását, ám eddig erre még nem került sor. Elképzelhető, hogy a napokban piacra kerülő könyv a baleset sok ismeretlen részletét tartalmazza.
Megfigyelők szerint azonban Dubcek felett 1992-re már eljárt az idő, és elvesztette politikai súlyát, így kérdéses, hogy valóban politikai gyilkosságról lehet-e szó. Dubcek a csehszlovák kommunista párt főtitkáraként a fennálló rendszert liberalizáló prágai tavasz élére állt. Irányítása alatt, 1968-69-ben a megújuló párt az „emberarcú szocializmus” megvalósítására törekedett, ám a szovjet katonai beavatkozás1968 augusztusában véget vetett a mozgalomnak. A husaki konszolidáció elszigetelte Dubceket a politikától. 1970 elején törökországi nagykövetnek nevezték ki, majd ugyanazon év júniusában végleg kizárták a pártból. A csehszlovák demokratizálási mozgalmak az 1989-es események nyomán rehabilitálták, és 1989. december 28-án a szövetségi parlament elnökévé választották.