Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Osztrák infláció

Nem éri el az egy százalékot az éves infláció Ausztriában. Ennél kedvezőbb drágulási helyzetet Nyugat-Európában az idei nyár elején csak Svájcban és Svédországban jegyezhettek fel. Az osztrák árszint júniusban még némileg süllyedt is májushoz képest. Már 1997 nyarán is alacsony, éves szinten csupán 1,2 százalékos volt az infláció üteme az alpesi országban. (MTI)


Cseh mérleg

Csehországban júniusban csökkent a kereskedelmi mérleg hiánya (fele a tavalyinak). A statisztikai adatok is bizonyítják, hogy Csehországban az utóbbi időben csökken a belső fogyasztás. Erre vall egyebek között az is, hogy a behozatalban csökkent az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek aránya, míg nőtt a gépeké és a berendezéseké. (MTI)


Ballmer Gates utódja?

A Microsoft Corp.-nél elnöki rangú alelnökké léptették elő Steve Ballmert. Bill Gates alapító elnök-vezérigazgató megtartja minden tisztségét, de ezentúl több időt szán új termékek fejlesztésére. Ballmer, akivel együtt jártak a Harvard Egyetemre, eddig is Gates ötletadója és jobbkeze volt a cég agreszszív értékesítési stratégiájában. Piaci megfigyelők szerint Ballmer kinevezése azt jelzi, hogy a Microsoft nem adja fel, és magabiztosan készül a szeptemberi bírósági tárgyalásra. (MTI)


Sztrájk Dél-Koreában

A dél-koreai szakszervezeteknek az ország 16 vállalatánál dolgozó több mint 65 ezer tagja szerdán is folytatta a múlt héten kezdődött sztrájkot. A kormány törvényellenesnek minősítette a munkabeszüntetést, és a rendőrség keresi a sztrájkok 55 szervezőjét. Tizenkilenc szakszervezeti vezetőt szerda reggel már elfogtak Ulszanban. (MTI)


Sztár lett a Skoda

Pár éven belül két és félszeresére szeretné növelni németországi piaci részesedését a VW-csoporthoz tartozó Skoda, s erre a jelek szerint meg is van az esélye. Egyre többen váltanak Opel, Ford, Renault vagy japán modellekrol is Skodára, minek köszönhetően az idén már fél év alatt annyit adtak el belőlük Németországban, mint az egész 1996-os évben. (MTI)


Autófrigy

Az Európai Bizottság csütörtökön áldását adta a német Daimler-Benz és az amerikai Chrysler autógyár tervezett egyesülésére. Az összeolvadás csupán csekély piaci hatással jár Európában, mert mindkét cég versenytársai igen erősek a piacon. A két vállalat májusban jelentette be egyesülési szándékát. Az év végéig létrehozandó közös cég nagyságát tekintve a harmadik autógyár lesz a világon az amerikai General Motors és a Ford mögött. (AFP)


Pakisztáni segély

Az Egyesült Államok felszólította a Nemzetközi Valutaalapot, hogy a pakisztáni atomfegyverprogram ellenére se állítsa le az ázsiai országnak nyújtott segélyeket. Ellenkező esetben nagy nyomor fenyegeti Pakisztán lakosságát, és ez politikai nyugtalansághoz vezetne. Az Egyesült Államok által elrendelt szankciók azonban mind Pakisztán, mind India ellen érvényben maradnak. (MTI)


Az OTP a legjobb

A Euromoney brit pénzügyi folyóirat éves összegzése szerint a Magyarországon működő hazai bankok közül az OTP a legjobb. Az OTP-ről az Euromoney megállapította: a cég a legnagyobb magyar kereskedelmi bank, erőteljes pozíciókat épített ki a vállalati hitelek piacán, és rendszeres szereplője az értékpapírpiacnak is. A Magyarországon működő külföldi bankok közül a londoni elemzok a Raiffeisen Unicbankot választották a legjobbnak.


Postabank-ügylet

Princz Gábor, a Postabank elnök-vezérigazgatója a kormány képviselőivel történt tárgyalása során nem kérdezett rá a személyét érintő kérdésekre. Mint mondta: „Erről nem tárgyaltunk, ilyesmi nem került szóba.” Majd hozzátette: „Úgy gondolom, a közgyűlésen majd kiderül, mi lesz a bank sorsa.” Borókai Gábor kormányszóvivő - utalva arra, hogy az állam közvetve 75 százalékot meghaladó részesedést szerzett a bankban - elmondta az augusztus 7-i közgyűlésen, hogy a kormány határozott álláspontja a változtatás. (MTI)


Több külföldi tőke

Az első félévben 2245 újonnan alakult külföldi érdekeltségű céget regisztráltak Magyarországon. Ezekben a külföldi tőke összege 23 milliárd forintnyi volt, ami 5 milliárd forinttal, 28 százalékkal több, mint 1997 hasonló időszakában - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. A külföldi tőke 34 százaléka a pénzügyi tevékenységi ágba, 30 százaléka a feldolgozóiparba került. Az ingatlanügyletek részesedése 16 százalék, a kereskedelemé 14 százalék volt. (KSH)


Malév-kedvezmény

A Malév Rt. októbertől két hónapon át újraindítja a nyugdíjaskedvezmény-rendszerét. Október-novemberben nemcsak a 65 év feletti, hanem valamennyi nyugdíjas magyar állampolgár kedvezményt élvez a Malév saját európai járatain. A tavaszi nyugdíjas akció keretében a 65 éven felüliek a vártnál kevesebben, mintegy 1600-an utaztak a Malév európai járatain. A legkedveltebb úticélok közé London és Leningrád tartozott, a nyugdíjasok pedig szívesen utaztak a németországi nagyvárosokba is. (MTI)