Vissza a tartalomjegyzékhez


Az amerikai alelnök Csernobilról

Al Gore amerikai alelnök Kijevben azt mondta, hogy a csernobili atomerőművet szerinte is csak akkor lehet bezárni 2000-ig, ha addig felépülnek a pótlólagos energiaforrások.


Al Gore amerikai alelnök Ukrajnában járt.  Fotó: MTI

Gore ezzel lényegében a Csernobil leállításával kapcsolatos ukrán álláspontot támogatta, amely szerint az atomerőművet csak akkor lehet végleg üzemen kívül helyezni, ha nyugati segítséggel befejeződik két, másik erőművekben épülő reaktor építése. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) azonban még mindig nem döntött arról, hogy finanszírozza-e a rovnói és hmelnyickiji erőmű egy-egy, 90 százalékban már kész reaktorának befejezését.
Leonyid Kucsma ukrán elnök az általa és az amerikai alelnök által tavaly létrehozott ukrán-amerikai államközi vegyesbizottság mostani második ülésén megerősítette: Ukrajna be akarja zárni az erőmű egyetlen működő reaktorát, a hármast is. Gore kifejezte meggyőződését, hogy a bezárás feltételei teljesülnek, és az ezredfordulóig leállítják az 1986-ban katasztrófát szenvedett erőművet. (MTI)