Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
A világ teszteli az eurót

Vajon az euro komoly ellenfele lesz-e a dollárnak? Globális pénznemmé válhat-e az euro, s ha igen, kiemelkedése milyen hatást válthat ki a világgazdaságban? - tette fel a kérdést a The Financial Times múlt heti száma. A franciák bíznak benne, hogy igen, a legtöbb amerikai azt feltételezi, hogy nem. Larry Summers, az Egyesült Államok Kincstárának helyettes titkára másokkal együtt úgy véli: „A közeljövőben a dollár marad az első számú tartalék valuta.”

Robert Mundell, a neves amerikai egyetem, a Columbia University tanára azonban úgy nyilatkozott az újságnak, hogy hazája önelégültsége téves. Szerinte az euro bevezetése a leglényegesebb nemzetközi pénzügyi előrelépés, mióta az első világháborúban uralkodó pénznemként a font helyébe a dollár lépett.
Az euro széles körű használatát - mint nemzetközi csereeszközt és értékőrzőt - fizetőképessége, és biztonságossága alapozza meg. Az előbbi a hozzá tartozó piacok szélességétől és mélységétől függ, az utóbbit a pénzügyi józanság és a politikai stabilitás határozza meg.
Az eredeti 11 tagú eurozóna bruttó hazai összterméke az egyesült államokbelinek csupán 80 százaléka. Ha azonban ehhez hozzászámítjuk Nagy-Britannia és a másik három, az euróból most kívül maradó ország (Dánia, Görögország és Svédország) GDP-jét, akkor már egy olyan kibocsátású területet kapunk, mint az USA. A pénzügyi stabilitást pedig az Európai Központi Bank próbálja biztosítani. A nagy kétely valójában politikai - állítja a szaklap. Az eurót kibocsátó hatóság eltűnése ugyanis sokkal valószínűbb, mint az Egyesült Államok kormányáé.
Közgazdászok igazolva látják azt - összegzi a lap a véleményeket -, hogy a közös európai pénz felbukkanása csökkentheti a dollár szerepét, amely amúgy is túl nagy arányú az amerikai gazdaság és kereskedelem méretéhez képest.
Éppen ezért érdemes feltenni a kérdést: vajon mekkora és milyen hatása lenne az eurónak, ha világvalutává válna. Minden valószínűség szerint rendkívül nagy. Különösen az ázsiai válság fényében tűnik annak: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint a krízis 1999-re az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének deficitjét 249 milliárd dollárra, a 11 tagú EU-zóna költségvetési feleslegét viszont 152 milliárd dollárra pumpálja majd. A megváltozott helyzetben komoly gondot jelenthet a hatalmas amerikai hiány finanszírozása és a dollár zuhanásának megakadályozása. Ha a világ többi része is az euro felé fordulna, erőteljes felértékelődés venné kezdetét, amely akár a 40 százalékot is elérhetné. Mindezek a jelenségek csak tovább nehezítenék az unió - amúgy is problematikus - pénzpolitikáját.
Nyitott kérdés, hogy az euro születése tényleg az elmúlt 129 év legnagyobb változását jelenti-e majd a pénzvilágban. Hatása egy globális pénzügyi és gazdasági felfordulás közepette különösen drámai lehet.