Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Jelcin levele Orbánnak

Borisz Jelcin orosz elnök levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben reményét fejezi ki, hogy az orosz-magyar kapcsolatok dinamikusan fognak fejlődni a jövőben is. Az alábbi levelet a kormányszóvivői iroda szerdán bocsátotta az MTI rendelkezésére. „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Fogadja jókívánságaimat a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé történt megválasztása alkalmából. Remélem, hogy az országaink és népeink közötti - az egymás érdekei tiszteletének és a kölcsönös előnyöknek az orosz-magyar viszonyban megszilárdult elvein nyugvó - kapcsolatok dinamikus fejlődése tovább folytatódik. Sok sikert kívánok felelősségteljes munkájához.” (MTI)


Lezuhant harcigép

Az augusztus 22-23-i nemzetközi repülőnap előkészületeiről tartott kecskeméti szakmai sajtóbemutatón csütörtökön lezuhant egy MIG 29-B típusú vadászrepülőgép, pilótája életét vesztette. Szemtanúk elmondták, hogy a repülőgép egy bukóforduló után emelkedni kezdett, majd váratlanul magasságot vesztett, és a kecskeméti katonai repülőtér kerítésén túli tarlóra zuhant, ahol éppen zajlott a szalma bálázása. A honvédségi források nem voltak hajlandók részleteket közölni a pilóta halálának körülményeiről a hivatalos vizsgálat befejezése előtt. (MTI)


A nyilvánosság szabadsága

A rendőrség és az ügyészség tanúsítson önmérsékletet a sajtó elleni büntetőeljárások megindításakor - áll a Nyilvánosság Klub MTI-hez eljuttatott csütörtöki állásfoglalásában. A dokumentum szerint a napilapokban megjelent cikkek kapcsán az elmúlt hetekben államtitoksértés miatt indult eljárások, a szerkesztőségekben tartott házkutatások, az újságírók tanúként, gyanúsítottként történt beidézése durva beavatkozást jelent a sajtó szabadságába. (MTI)


Mutogatós tiszt

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szeméremsértés vétsége miatt büntetőeljárást kezdeményezett a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik munkatársa ellen - közölte a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. A csak T. L.-ként azonosított munkatársat a hivatal állományából elbocsátották, szolgálati viszonyát megszüntették. A nemzetbiztonsági tiszt ferde hajlamaira aggódó anyák hívták fel az illetékesek figyelmét. A százados egy lakótelepen mutogatta magát, s az aggódó asszonyok kifigyelték és lebuktatták. (MTI)


Postai szarka

Fülöncsípték a rendőrök azt a budakeszi postást, aki a levelek egy részét „saját magának kézbesítette”, a borítékokban lapuló bankjegyeket eltulajdonította. A nyomozás eddigi megállapítása szerint a 38 éves Vég Csaba évek óta lopta azokat a külföldről érkező leveleket, amelyekben a boríték tapintása alapján pénzt sejtett. (MTI)