Vissza a tartalomjegyzékhez

HORVÁTH MARGIT RSK
Megoldódott a Rádió utcai romaügy

Kiköltözött a Palotai út 52-ben lévő átmeneti szállásról az utolsó is azon tizenhárom család közül, akiket a székesfehérvári önkormányzat még tavaly költöztetett oda a Rádió utca 11-ből. Ezzel az utolsó fejezetéhez érkezett a székesfehérvári gettóügyként elhíresült kiköltöztetési procedúra.

Az átmeneti szállóul szolgáló Palotai út 52-ben - ahová a székesfehérvári önkormányzat telepítette a Rádió utca 11. volt lakóit - több mint fél évig laktak a családok. Az utolsóként maradó Kolompár család viszont csak hétfőn költözött el négy gyermekével, mert egészségi állapotuk nem engedte volna meg, hogy bármilyen lakást elfogadjanak. Az önkormányzat legutolsó ajánlata a Rádió utcai lakótelep egyik lakása lett volna, ide azonban a lakók tiltakozása és a család érthető félelmei miatt nem költöztek be. Az indokokat méltányolva a város belterületén, de nem a Rádió utcában helyezték el a napokban az utolsó családot is.
Horváth Aladár, a Gettóellenes Bizottság elnöke kérdésünkre elmondta, a bizottság örömmel nyugtázta, hogy a fehérvári válság megoldódott és reményét fejezte ki, hogy nem kell az ország különböző pontjain sok-sok Rádió utcára számítaniuk. „Mindenki sokat tanulhatott a székesfehérvári esetből. Legfőképpen azt, hogy a szociális problémákat nem etnikai alapú megkülönböztető intézkedésekkel kell kezelni, hanem hatékony, átfogó szociálpolitikai programokat kell találni minden szegény ember számára” - tette hozzá.
Mint ismeretes, a „székesfehérvári gettóügy”, a tizenhárom roma családot érintő konfliktus még 1995-ben kezdődött egy városi önkormányzati határozattal. Akkor Székesfehérvár képviselő-testülete a meglehetősen megromlott állapotú Rádió utca 11-ben lakó tizenhárom roma családot egy kutyamenhely, azaz sintértelep melletti területre akarta költöztetni, az akkori tervek szerint 23 négyzetméteres komfort nélküli lakásokba. Több emberjogi szervezet tiltakozása azonban megakadályőzta ezt. E szervezetek alakították meg a Gettóellenes Bizottságot. A konfliktus tavaly októberben érte el csúcspontját, amikor a székesfehérvári képviselőtestület új határozatában a régi helyszínre, de konténerekben kívánta elhelyezni a Rádió utca 11. hetvenhárom lakóját, közöttük negyven gyermeket. Az országos visszhang hatására a város elállt az elhelyezés konténeres változatától, és ígéretet tett arra, hogy a fedél nélkül maradóknak a város költségén lakást biztosít. Eleinte a Székesfehérvárt övező kis településeken vásároltak házakat, de a környező falvak tiltakozása miatt az ideiglenesen a Palotai út 52-ben elhelyezetteknek Székesfehérvár területén kínáltak fel szociális bérlakásokat.