Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Sztráda-haramiák

Új és régi trükköket vetnek be a kelet-európai útonállók, illetve manapság már inkább „sztrádánállók”: az ukránok specialitása a lapos gumi, míg a románok fő „fegyvere” az üres benzines kanna. Az ukrán útonállók benzinkutaknál vagy más pihenőhelyeken észrevétlenül leengedik a kiszemelt autó egyik gumiját, majd mikor annak vezetője jó két kilométer múlva érzékeli, hogy nem tartja az utat a kocsi, és leáll, a semmiből előteremve készségesen segédkeznek a defekt elhárításán. Az autós ezután már nemigen látja viszont pénztárcáját, iratait. A román „tolvaj know-how” nem túl eredeti: üres benzinkannát kell felmutatni az út mellett ácsorogva, segedelemért esdeklő tekintettel. Aki segít, veszít: pénzt, hitelkártyát, útlevelet, egyebet. (MTI)


Derült égből…

A Somerset városkabeli Perry házaspárnak alaposan lehűtötte nyári délutánját egy, a garázstetőn keresztül átszáguldó kékes jégdarab. Szó sem volt az ilyenkor megszokott, már-már közhelynek számító meteorról vagy valahányadik típusú találkozásról. A Nemzetközi Légi Bizottság vizsgálatai szerint minden bizonnyal egy arra haladó repülőgép biovécéjének tartalma - a hosszú utazástól átfagyva - pottyant a mit sem sejtő emberek portájára. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Bár még pontosan nem tudják, hova forduljanak kártérítési igényükkel, Perryék mindenesetre hűtőjükben őrizgetnek egy darabot a matériából - ha mégis perre kerülne a sor… (USA Today)


Ej, mi a kő…?

Nos, ha valami úgy kotkodál, mint egy tyúk, és „tyúklépked” az nem lehet más, csakis… a Nemzeti Tyúkimitátorok Viadalának idei győztese. Joel Vavra előadása, mely magában foglalta a „fej nélküli csirke tánca” című rögtönzést is, annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy az idén is a 48 éves címvédőnek ítélték az első díjat. A bohóckodás 140 dollárt hozott Vavra konyhájára, akinek ez sorozatban a hetedik győzelme. Reméljük Morzsa kutyával is jól elvan…(USA Today)


Hajgát

A New York Times jelentése szerint a NASA végre rájött, mivel állíthatta volna meg egy hét alatt, hogy az 1989-es Exxon Valdez-i olajkitörés következményeként több mint 40 millió liter olaj szivárogjon a környezetbe az elkövetkezendő években. A mentő ötlet - hogy hajjal kitömött zsákokat használjanak gátként - egy alabamai fodrász fejében született meg. A NASA kutatói szerint, míg az Exxon kétmillió dolláros ráfordítással csupán az olaj tizenkét százalékát volt képes felitatni, mintegy 700 ezer kilónyi hajjal az egész probléma hét nap alatt százszázalékosan megoldódott volna. (Daily News, New York)