Vissza a tartalomjegyzékhez


A teheneknek is kell egy kis luxus

A tehenek sem vetik meg azt a luxust, amelyet a vízzel töltött matrac és a masszírozógép adhat - erről tanúskodik az a vizsgálat, amelyet az észak-németországi Hülsenberg egyik kísérleti gazdaságában végeztek.
Az autómosóhoz hasonlóan működő masszírozó- és kefélőgép elengedhetetlen a magukra valamit is adó kérődzők számára. Ha a tehén a kefék közé áll, a motor automatikusan bekapcsol. „A gép előre jelzi a bőrbetegségeket” - mondta az AFP-nek Jobst Wallenburg, a gazdaság igazgatója.
A tehén önállóan dönt arról, naponta hányszor kefélteti meg magát, de a többség mértéktartón naponta csak kétszer él a lehetőséggel, és alkalmanként öt-hat percig relaxál. Egyes példányok gyakrabban is adóznak ennek az örömnek, különösen ősszel és tél végén, amikor szőrzetük megújulása viszketéssel jár.
Egy kis masszázs után a tehenek mindennél többre értékelik a vízzel töltött gumimatracot, amely 5 centiméter vastag, és 50 liter vizet tartalmaz. Wallenburg tagadja, hogy mindez luxus lenne: „A tehenek napi nyolc-kilenc órát fekszenek kérődzve. Tejtermelésük csak akkor lehet maximális, ha jól érzik magukat ágyukban.”
A vizesmatrac ára 100-150 márka között van, ám egészségesebb és könnyebben tisztán tartható, mint a hagyományos szalmaalom, és a piszoktól is megkíméli az állatokat. Masszírozó hatása serkenti a tehén belső szerveinek működését, ami növeli a tejtermelést - mutat rá Wallenburg. (MTI)