Vissza a tartalomjegyzékhez


Moszkva nem félt, de megijedt

„Norvégia pénteken magyarázatot kért Moszkvától, hogy miért ijedt meg Oroszország egy norvég kutatórakétától”. Ez a péntek egy három és fél évvel ezelőtti nap volt, s jól mutatja a helyzet abszurditását: az „ijesztő” vonta kérdőre a megriadtat - ráadásul okkal.
Norvégia ugyanis annak rendje és módja szerint másfél hónappal korábban előre jelezte az orosz külügyminisztériumnak, hogy az északi fény kutatására ártalmatlan rakétát lő fel, ám amilyen gyorsan reagált a - tévesen - atomtámadást jelző orosz gépi reflex, olyan lomha volt a külügyminisztérium: nem szólt „át” a védelmi minisztériumba. Így fordulhatott elő, hogy Borisz Jelcin atombőröndjét is aktiválták és megkezdődött a visszaszámlálás a válaszcsapás startjához. Szerencsére még idejében leállt az orosz atomfegyver-riadó.
Az eset széles nyilvánosságot kapott, és igencsak megzavarta az egész világot. Az amerikaiak sem értették azonnal a dolgot, és a pénzpiacok is megzavarodtak kicsit: a dollár árfolyama a rakéta hírére azonnal erősödni kezdett.
Jelcin azután megpróbált tőkét kovácsolni az esetből, és buzgón méltatta az orosz védelem éberségét. Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor a sajtó által felfújt félreértésnek minősítette az ügyet. A jelentéktelenítési próbálkozás érthető, hiszen ők mulasztottak. (MTI)