Vissza a tartalomjegyzékhez


Bírósági áramütleg

A Los Angeles közelében lévő Long Beach börtönében egy büntetését töltő elítélt ötvenmillió dollár kártérítést, valamint ennek kamatait követeli attól a bírónőtől, aki elrendelte, hogy 50 000 volt feszültségű áramütéssel hallgattassák őt el a tárgyaláson.
Ronnie Hawkins a szövetségi bírósághoz benyújtott panaszában azt állította, hogy Joan Comparet-Cassini megsértette emberi jogait. Követelte továbbá, hogy a jövőben tiltsák meg az elektronikus biztonsági övek alkalmazását olyan elítélt esetében, aki nem jelent fizikai veszélyt.
A panasz tárgyát képező eset június 30-án történt, amikor a bírónő, Comparet-Cassini asszony elrendelte, hogy „aktivizálják” a Hawkins által viselt „altató övet”, mivel a vádlott, aki a perben maga látta el védelmét, a bírósági teremben ismételten félbeszakította a tárgyalást.
A 48 éves, fekete Ronnie Hawkinst azzal vádolják, hogy 200 dollár értékű aszpirint lopott. Minthogy korábban már két ízben is elítélték, ezért a kaliforniai jog szerint harmadszorra akár 25 évi elzárásra is ítélhetik.
Helybeli feketék egy csoportja tüntetni készül a bíróság épülete előtt a bírónő „barbár és rasszista magatartása” ellen.
Ronnie Hawkins védőügyvédje, Stephen Yagman az eset kapcsán utalt Victor Hugo A nyomorultak című híres regényére, amelynek főhősét, Jean Valjeant börtönbe zárták egy cipó ellopásáért. (MTI)