Vissza a tartalomjegyzékhez


Svájci Saskeselyű-nevelde

Saskeselyű-neveldét hoztak létre Svájcban a ritka magashegyi ragadozó madár újbóli elterjesztése céljából. A tenyészközpont Goldauban, a közép-svájci Alpok egy természetvédelmi parkjában nyílt négy „bentlakóval”, 1-15 éves korú madarakkal.
Majd egy évszázad elteltével a múlt év áprilisában jött világra az első vadon élő saskeselyű-fióka Svájcban. Hatvan évi távollét után 1986-ban telepítették meg újra az Alpokban a szakállas saskeselyűt, ezt a sasra hasonlító madarat. Jelenleg négy vagy öt ilyen keselyűféle él vadon Svájcban, míg az Alpokban összesen mintegy félszáz saskeselyű fordul elő.
A szakállas saskeselyű a hegyvidék legnagyobb madara: szárnyának fesztávolsága elérheti a három métert is, súlya pedig a hét kilogrammot.
A 483 ezer dollárért létesített keselyűcentrum háborítatlanságát széles kerítés biztosítja. A Goldauban születendő szakállas saskeselyűk egy részét a svájci, a francia és az olasz Alpokban engedik majd szabadon, a többieket megtartják továbbtenyésztésre.
A szakállas saskeselyű újratelepítésére tett kísérlet súlyos visszaesést szenvedett a múlt év novemberében, amikor a nyugat-svájci Valais kantonban egy vadász kilőtte „Republic 5”-öt, a New York-i Republic National Bank által patronált nősténymadarat. (MTI)