Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Vörös László étteremvezető és Kózel Gyula főszakács receptjei a gazdagréti Dragonyos étteremből

Rostonsült juhsajt (egyszerűen elkészíthető meleg előétel)

Hozzávalók:
személyenként egy ujjnyi vastag szelet juhsajt, ételízesítő, oregano, kevés liszt, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A sajtok egyik oldalát megszórjuk a fűszerekkel, másik oldalát lisztbe mártjuk. Először a fűszerezett oldalát egy serpenyőben kevés forró olajon hirtelen megsütjük, majd a lisztes oldalát ugyanúgy. Még melegen rögtön tálaljuk. Köretként friss salátát vagy franciasalátát kínálhatunk.


Tejszínes parajleves füstölt lazaccal

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg friss parajlevél, 8 dkg vaj, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 12 dkg füstölt lazac, fél citrom, fél dl fehérbor, ételízesítő, bazsalikom, őrölt fehérbors, friss petrezselyemzöld

Elkészítés:
Vajon megpároljuk a megtisztított, csíkokra vágott parajlevelet. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fél citromot egészben. Felengedjük tejjel, tejszínnel, és készre forraljuk. Tálaláskor tesszük a tetejére a csíkokra vágott füstölt lazacot.


Diókrémmel töltött pulykamell rokfortmártással

Hozzávalók (4 személyre):
körülbelül 80 dkg pulyka- vagy csirkemell, 16 dkg tejszínes krémsajt, 20 dkg dióbél, a mártáshoz: 12 dkg rokfort sajt, fehérbors, szerecsendió, kevés liszt, tejszín

Elkészítés:
A hússzeleteket kiverjük, és megtöltjük a krémsajt és a durvára tört dió összedolgozott masszájával. Lisztbe forgatjuk, és kevés vajon, fedő alatt, alacsony hőmérsékleten megsütjük. Közben elkészítjük a mártást: a sajtot lereszeljük, kevés vajon felhevítjük. Fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk liszttel, és felengedjük annyi tejszínnel, hogy a mártás megfelelő sűrűségű legyen. Tálaláskor éles késsel kettévágjuk a töltött húst, és leöntjük a mártással. Köretként vajon párolt vegyes gyümölcsöt adhatunk, melyet flambírozhatunk is.