Rostonsült juhsajt (egyszerűen elkészíthető meleg előétel)
Hozzávalók:
személyenként egy ujjnyi vastag szelet juhsajt, ételízesítő, oregano,
kevés liszt, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A sajtok egyik oldalát megszórjuk a fűszerekkel, másik oldalát lisztbe mártjuk.
Először a fűszerezett oldalát egy serpenyőben kevés forró olajon hirtelen
megsütjük, majd a lisztes oldalát ugyanúgy. Még melegen rögtön tálaljuk.
Köretként friss salátát vagy franciasalátát kínálhatunk.
Tejszínes parajleves füstölt lazaccal
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg friss parajlevél, 8 dkg vaj, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 12 dkg füstölt
lazac, fél citrom, fél dl fehérbor, ételízesítő, bazsalikom, őrölt fehérbors,
friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
Vajon megpároljuk a megtisztított, csíkokra vágott parajlevelet. Liszttel megszórjuk,
hozzáadjuk a fűszereket, a fél citromot egészben. Felengedjük tejjel, tejszínnel,
és készre forraljuk. Tálaláskor tesszük a tetejére a csíkokra vágott füstölt
lazacot.
Diókrémmel töltött pulykamell rokfortmártással
Hozzávalók (4 személyre):
körülbelül 80 dkg pulyka- vagy csirkemell, 16 dkg tejszínes krémsajt, 20 dkg
dióbél, a mártáshoz: 12 dkg rokfort sajt, fehérbors, szerecsendió, kevés liszt,
tejszín
Elkészítés:
A hússzeleteket kiverjük, és megtöltjük a krémsajt és a durvára tört dió
összedolgozott masszájával. Lisztbe forgatjuk, és kevés vajon, fedő alatt, alacsony
hőmérsékleten megsütjük. Közben elkészítjük a mártást: a sajtot lereszeljük,
kevés vajon felhevítjük. Fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk
liszttel, és felengedjük annyi tejszínnel, hogy a mártás megfelelő sűrűségű
legyen. Tálaláskor éles késsel kettévágjuk a töltött húst, és leöntjük a
mártással. Köretként vajon párolt vegyes gyümölcsöt adhatunk, melyet
flambírozhatunk is.