A vitaminok természetes forrása idény szerint változik. Nyáron rendkívül
elkényeztet bennünket a természet: sok életfontosságú vitamin ízletes
gyümölcsökben kínálja magát.
Nagy részük vízben oldódó B, C vitamint tartalmaz, melyek folyamatos pótlásra
szorulnak, mivel könnyen felszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek. Ha azonban egy kis
tál málna vagy egy szelet dinnye elfogyasztására gondolunk, ez a pótlás nem tűnik
nehéz feladatnak.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) tovább felhalmozódnak a szervezetben, szervi
elváltozást azonban mindegyiknek a hiánya okozhat, hiszen a szervezet alapvető
élettani folyamataiban játszanak szerepet. Minden évszakban rendelkezésünkre áll
azonban természetes vitaminforrás, ezzel is gondoskodik arról a természet, hogy ne
unjunk rá egyikre sem, és így szervezetünk ellátása folyamatos legyen.
A vitaminhiány mellett a rostszegény étkezés jelenthet problémát. A rostokra
elsősorban az egészséges bélműködés biztosítása miatt van szükség. A
gyorsétkezés elterjedése nem kedvez a változatos rost- és vitamindús étrend
kialakításának, ezért különösen gyermekek esetében érdemes külön figyelmet
fordítani az étkezési szokások kialakítására - felnőttkorukban sem lesz
hátrányukra, ha hozzászoknak az egészséges ételekhez.
Vízben oldódó vitaminok:
B-vitamin (B1, B2, B6)
Szerepe a szervezetben: a szénhidrátok lebontásához, az anyagcseréhez és a vér- és
sejtképzéshez szükségesek. Hatással vannak a csontfelépítésre, fogakra és
csigolyákra.
Vitaminforrás: hántolatlan gabonából készült termékek, élesztő, mogyorófélék,
tojássárgája, tejtermékek.
C-vitamin
Szerepe a szervezetben: csontok, fogak, kötőszövetek felépítésében és az erek
stabilitásában fontos. Fokozza a meghűléses betegségek elleni védekezőképességet.
Vitaminforrás: brokkoli, káposzta, ribizli, paprika, petrezselyem, csipkebogyó, egres.
Zsírban oldódó vitaminok:
A-vitamin
Szerepe a szervezetben: befolyásolja a látást, növekedést és a
bőrképződést. A csont növekedéséhez, reprodukciós folyamatokhoz is szükséges.
Vitaminforrás: vaj, tejtermékek, sárgarépa, hal, zöldfőzelékek, tojássárgája,
cékla, kelkáposzta, paraj, máj.
D-vitamin
Szerepe a szervezetben: a csontfelépítésben nélkülözhetetlen. Fejlődésben lévő
szervezetben fellépő hiánya rendellenességet okozhat a csontokban.
Az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben.
Vitaminforrás: tengeri halak, tej, tejtermékek, tojássárgája.
E-vitamin
Szerepe a szervezetben: a vértestekre, az immunrendszerre és a sejtekre van
stabilizáló hatással. Fokozza az állóképességet, szabályozza a szívműködést, a
vérkeringést és a sejtek megújítását is szolgálja. Hasznos az izombetegségek
gyógyításában.
Vitaminforrás: kezeletlen gabonacsírák, hidegen sajtolt olaj, zöldségek, hús.
K-vitamin
Szerepe a szervezetben: elősegíti a megfelelő véralvadást.
Vitaminforrás: zöldfőzelékek, hal, tej, máj.