Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyári vitamindömping

A vitaminok természetes forrása idény szerint változik. Nyáron rendkívül elkényeztet bennünket a természet: sok életfontosságú vitamin ízletes gyümölcsökben kínálja magát.
Nagy részük vízben oldódó B, C vitamint tartalmaz, melyek folyamatos pótlásra szorulnak, mivel könnyen felszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek. Ha azonban egy kis tál málna vagy egy szelet dinnye elfogyasztására gondolunk, ez a pótlás nem tűnik nehéz feladatnak.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) tovább felhalmozódnak a szervezetben, szervi elváltozást azonban mindegyiknek a hiánya okozhat, hiszen a szervezet alapvető élettani folyamataiban játszanak szerepet. Minden évszakban rendelkezésünkre áll azonban természetes vitaminforrás, ezzel is gondoskodik arról a természet, hogy ne unjunk rá egyikre sem, és így szervezetünk ellátása folyamatos legyen.
A vitaminhiány mellett a rostszegény étkezés jelenthet problémát. A rostokra elsősorban az egészséges bélműködés biztosítása miatt van szükség. A gyorsétkezés elterjedése nem kedvez a változatos rost- és vitamindús étrend kialakításának, ezért különösen gyermekek esetében érdemes külön figyelmet fordítani az étkezési szokások kialakítására - felnőttkorukban sem lesz hátrányukra, ha hozzászoknak az egészséges ételekhez.


Vízben oldódó vitaminok:

B-vitamin (B1, B2, B6)
Szerepe a szervezetben: a szénhidrátok lebontásához, az anyagcseréhez és a vér- és sejtképzéshez szükségesek. Hatással vannak a csontfelépítésre, fogakra és csigolyákra.
Vitaminforrás: hántolatlan gabonából készült termékek, élesztő, mogyorófélék, tojássárgája, tejtermékek.

C-vitamin
Szerepe a szervezetben: csontok, fogak, kötőszövetek felépítésében és az erek stabilitásában fontos. Fokozza a meghűléses betegségek elleni védekezőképességet.
Vitaminforrás: brokkoli, káposzta, ribizli, paprika, petrezselyem, csipkebogyó, egres.


Zsírban oldódó vitaminok:

A-vitamin
Szerepe a szervezetben: befolyásolja a látást, növekedést és a bőrképződést. A csont növekedéséhez, reprodukciós folyamatokhoz is szükséges.
Vitaminforrás: vaj, tejtermékek, sárgarépa, hal, zöldfőzelékek, tojássárgája, cékla, kelkáposzta, paraj, máj.

D-vitamin
Szerepe a szervezetben: a csontfelépítésben nélkülözhetetlen. Fejlődésben lévő szervezetben fellépő hiánya rendellenességet okozhat a csontokban.
Az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben.
Vitaminforrás: tengeri halak, tej, tejtermékek, tojássárgája.

E-vitamin
Szerepe a szervezetben: a vértestekre, az immunrendszerre és a sejtekre van stabilizáló hatással. Fokozza az állóképességet, szabályozza a szívműködést, a vérkeringést és a sejtek megújítását is szolgálja. Hasznos az izombetegségek gyógyításában.
Vitaminforrás: kezeletlen gabonacsírák, hidegen sajtolt olaj, zöldségek, hús.

K-vitamin
Szerepe a szervezetben: elősegíti a megfelelő véralvadást.
Vitaminforrás: zöldfőzelékek, hal, tej, máj.