Vissza a tartalomjegyzékhez

HAMAR IMRE
Megőrizni a kisvárosi lét értékeit

A délkelet-dunántúli dombvidék egyik legszebb kisvárosa a Kapos folyó ölelésében fekvő Dombóvár, amely 4000 éve virágzó emberi kultúrák bölcsője. A település 1970-ben kapott városi rangot. A jelentős ipari fejlesztések révén ugrásszerűen megemelkedett a lakosság lélekszáma. Ma Tolna megye második legnagyobb városa, kistérségi központ, a Dunántúl egyik legjelentősebb vasúti csomópontja. Lélekszáma megközelíti a 22 ezret.
Frellerné dr. Kovács Anna jegyzőasszonynak múlt évben támadt az az ötlete, hogy Gyújts gyertyát a holnapért jelszóval évente meghívják a városból elszármazottakat, hajdani diákokat, akik nevet, elismerést szereztek nem csak maguknak, kedvenc városuknak is.
A második, hagyományteremtő találkozóra is sokan jöttek el, akik ily módon ismerkedtek a város mai életével.
A tágas, szépen elrendezett utcák, a sok zöld terület alighanem kellemes benyomást keltett a vendégekben. A rendezvény egyébként azt kívánta jelezni, hogy a város szellemisége, kulturális élete gazdagításában azokra is építeni kíván, akik Dombóvárról indultak, itt végezték tanulmányaikat, és szép emberi, szakmai sikereket tudhatnak magukénak.
Akik sok év után látogattak el Dombóvárra, ámultak a nagy változásokon. Alighanem szívet melengető élményt jelentett a jobbára idős vendégek számára ismét végigjárni ifjúságuk színtereit, a megszépült utcákat, tereket. A változások láttán a vendégekben is felpezsdült a szándék, hogy a maguk lehetőségeivel ők is hozzájáruljanak a város kulturális életének gyarapításához. Újvári Lajos festőművész mintegy harminc alkotását ajánlotta fel kiállításra. Dr. Banizs Károly, székesfehérvári képviselő a világ legkülönbözőbb tájain gyűjtött, mintegy 10 ezer darabból álló lepkekülönlegességeit bocsátja a város rendelkezésére kiállítás céljára. Dr. Szirmay Endréné Bayer Erzsébet festőművész pedig azt vállalta, hogy kiállításra toborozza művésszé érett, az ország más városaiban élő egykori tanítványait.
A város vezetői remélik, hogy továbbra is tartós kapcsolat alakulhat ki Dombóvár és az innen elszármazott lokálpatrióták között.