Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Franciaország nevetett a végén


A franciák nevettek a vébé végén. Fotó: MTI

Vasárnap befejeződött az évezred utolsó futball-világbajnoksága. A torna legvégén az álomdöntőben csapott össze a házigazda Franciaország és a címvédő Brazília, a végeredmény 3-0 lett a franciáknak, így a dél-amerikaiaknak ez a meccs inkább rémálomdöntő volt, míg a gallok megszerezték első világbajnoki címüket. A megnyert vébé után leírhatatlan ünneplés tört ki Párizsban és országszerte.
- Amikor arra gondolok, hogy milyen dolgokon mentünk keresztül, azt kell mondanom, hogy a csapat tett meg mindent. A játékosok elhatározták, hogy boldogságot szereznek Franciaországnak. Nagy elégtételt érzek. Örömöt jelent, hogy az egész ország mögöttünk állt, támogatta a válogatottat - áradozott Aimé Jacquét, a francia edző, aki mellesleg a torna befejeztével megválik a kispadtól. - Sajnos volt egy olyan sportnapilap (L’Equipe - a szerk.), melynek munkatársai többször is megsértettek engem és a családomat. Soha nem fogom ezt megbocsátani - mondta a leköszönő szakvezető.
A franciák legjobban a Champs Elysées sugárúton ünnepeltek, a meccs után kétmillióan, másnap egymillióan. Egész Franciaország győzelmi mámorban úszott, mindenütt hatalmas nemzeti zászlók lobogtak, az emberek táncoltak, énekeltek és kiáltoztak. Bőven fogyott a Coca-Cola, a sör és a rostonsült. A fiatalok szívesebben nézték a döntőt az utcákon, a hatalmas tömegben vagy a kávézókban, mint az otthoni kényelemben. A lámpaoszlopokon fürtökben lógtak az emberek, sőt, a környező házak kéményeire is felkapaszkodtak, hogy jobban láthassák a hatalmas képernyőt. Az egyik gólnál leszakadt a közeli kávézó párkánya, ahol többen kicsit hevesebben ugráltak a kelleténél, de senkinek sem esett komolyabb baja. Az emberek alig tudják elhinni, hogy csapatuk világbajnok lett.
Jacques Chirac francia elnök élt a lehetőséggel, kiment a döntőre, a megnyert vébé után népszerűsége jelentősen megugrott.
- Mindenki boldog, ez a legkevesebb, amit mondani lehet. Valóban csodálatos csapat, s kivételes az edző, akinek minden bírálójával szemben igaza volt - örvendezett az államfő.
Amilyen nagy volt az ünneplés Franciaországban, ugyanolyan nagy volt a csalódottság az ezüstérmet szerzett Brazíliában. Brasíliavárosban ingerült sajtókritikák fogadták a kedden hazaérkezett világbajnoki ezüstérmes labdarúgó-válogatott 45 tagú küldöttségét.
A repülőtéren alig néhány száz szurkoló fogadta a különgépet. Az elnöki palota előtt a tervezett háromszáz-ezer helyett alig háromezer szurkoló várta a csapat érkezését, akiket Fernando Henrique Cardoso köztársasági elnök üdvözölt. Négy éve mozdulni sem lehetett a téren az akkor aranyérmet szerzett nemzeti tizenegyet ünneplő több százezer ujjongó szurkolótól.
A sajtó a szurkolóknál is könyörtelenebbül bírálja Zagallót a vereségért. Főleg azt nehezményezik, miért állította be Ronaldót, aki néhány órával a döntő előtt még rosszulléttel küszködött.
Az O Globo úgy tudja, hogy Zagallót leváltják, és utóda a Corinthians edzője, Wanderlei Luxemburgo lesz. A leendő kapitányként felmerült még Zico neve is.
A Correio Braziliense vezércikkében azt írta, hogy „Zagallo és Toledo (a csapat orvosa) életük legiszonyúbb, legundorítóbb és megbocsáthatatlan hibáját követték el”.