Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ
Gall öröm a vébén

 


Franciaország ünnepel. Diadalív Fotó: MTI

Túl vagyunk a vébén! Végül is - sokak meglepetésére - a házigazdák nevettek. Nekünk, akik nem voltunk kinn a helyszíneken, a televízión keresztül is maradandó élményt nyújtott az ezredvégi mundiál. Ezt még az sem tudta elrontani, hogy a mi „nagy” futballal rendelkező nemzetünknek olyan tévékommentátora van, aki mindenkinél jobban ért a focihoz. Szerinte abban a „kis” csapatban, amit úgy hívnak, hogy ‘brazil válogatott’, több rossz focista is helyet kapott. Igaz, hogy egyes „hozzá nem értő” klubok több milliárdot is kifizettek értük, de hát ezt csak az tudja igazán, aki nézi.
Annak ellenére, hogy többségében jobb meccseket láttunk, a gyenge döntő miatt sokakban kérdések vetődtek fel. Például az olasz szurkolók 52 százaléka szerint a francia-brazil mérkőzés nem teljesen tiszta körülmények között zajlott le. A bolgár lapokban is arról cikkeznek, hogy az egész vébé előre le volt játszva. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a francia nemzeti ünnep igazán szép legyen.
Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy a brazil csodacsatárt, Ronaldót a viadal előtt megmérgezték. Mindenképpen sok találgatásra ad okot, hogy Zagallo először nem tette be a kezdőcsapatba, de aztán mégis pályára lépett. Nagyon sok egymásnak ellentmondó híresztelés látott napvilágot. Egyesek tudni vélték, hogy a sérült játékos szponzora, a Nike nyomására került be mégis a csapatba. A világcég ezt határozottan cáfolta.
A szövetségi kapitány a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta: „Ronaldinho ebéd után rosszul lett, és kórházba kellett szállítani”. A játékos viszont úgy nyilatkozott: „Igaz, hogy nem éreztem jól magam, de nem jártam kórházban!” Ronaldo félnappal később megmásította, amit mondott. „Pocsék állapotban voltam. A kórházban azt hittem, meg fogok halni” - jelentette ki a sztár.
Szobatársa, Roberto Carlos megerősítette szavait: „Soha nem láttam Ronaldót ilyen rossz bőrben. Megijedtem, azt hittem nem marad életben”. Azt mondják, a labdazsonglőr a stressz miatt került ilyen állapotba. Ebben vannak, akik nem hisznek, mivel Ronaldónak nem ez volt az első „tét” mérkőzése. Mint később elmondta: „A világbajnokságot ugyan elvesztettem, de megmaradt az életem”.
Azt, hogy végül is mi történt, nem lehet tudni. Mi, nézők csak azt tudjuk: ez a brazil csapat többet tud annál, mint amit a döntőben láttunk.