Vissza a tartalomjegyzékhez


Lapvélemények a francia győzelemről

Franciaország: „Egy történelmi győzelem hőstette”, „A vb a kékek megdicsőülésével fejeződött be”, „Az élet csupa kék” - ilyen, s ehhez hasonló szalagcímekkel, és a boldog francia játékosok néha egész oldalas fényképeivel a címlapon jelentek meg hétfőn a párizsi lapok.
A Le Figaro arra hívja fel a figyelmet, hogy a csapatnak volt egy titkos küldetése, amivel leckét adott a bizalomról, a becsvágyról és az egységről. A városokban és környékükön egyszerre dobbantak a szívek…” - hangsúlyozza az emelkedett hangvételű vezércikk.
„A forézi Jacquet, a kabil Zidane, a breton Guivarc’h és a guadeloupe-i Thuram, a Pireneusok vidékéről származó Barthez, a kanak Karembeu, a baszk Lizarazu, az örmény Djorkaeff, az alais-i Blanc. S amiért a csodálatos bajnokok származásáról írunk, az az, hogy mind Franciaországról beszélnek nekünk, visszaadták nekünk a francia büszkeséget” - írja a lap.
Románia: „A francia kakasok megkopasztották a brazil papagájokat” - írja a bukaresti Evenimentul Zilei. A lap szerint Franciaország végre belépett a nagyok közé és ezzel megkezdődött „egy bolond, bolond, bolond éjszakai ünnep”.
USA: A francia etnikai sokféleség diadala - írta The New York Times. „Thuram Guadeloupe-on született, Zidane egy algériai éjjeliőr fia. Desailly Ghanában látta meg a napvilágot. Más játékosok örmény és lengyel származásúak. A győzelem sárga lapot jelent Le Pennek és a Nemzeti Front nevű jobboldali pártnak, amely bevándorlásellenes politikát követ” - írta az amerikai lap.
Olaszország: „Brazíliát megalázták” - kommentálta az eredményt a L’Unitá, illetve a Corriere della Sera.
A párizsi csata hőse azonban egyértelműen Zinedine Zidane volt, aki két góljával már az első félidő végére megoldhatatlan feladat elé állította az amúgy is érthetetlenül gyengélkedő brazilokat. „Zidane vitte a kékeket győzelemre”, „Zidane tette világbajnokká Franciaországot” - állapította meg a La Repubblica, illetve a La Stampa.
Oroszország: Egy újabb francia forradalomnak minősítik az orosz lapok a labdarúgó-világbajnokságon aratott győzelmet, s elsősorban a berber Zinedine Zidane-t ünneplik a döntő hőseként.
A Szevodnya kommentárja szerint ugyan a francia válogatott elég szürkének tűnik, hiányoznak belőle a sztárok, de a király lehet szeplős, kancsal vagy akár púpos is, attól még ő az uralkodó. Az orosz lap arra is emlékeztet, hogy a különben gyenge orosz válogatott tavasszal 1-0-ra legyőzte Moszkvában a franciákat, akikkel egy csoportba került az Eb-selejtezőkben. Így tehát az orosz válogatottnak talán lehetnek esélyei.
A Kommerszant Daily sokkal hétköznapibb vonatkozásban elemzi a francia győzelem következményeit: Zidane ugyanis egész Latin-Amerikát csődbe vitte, mert a lakosság túlnyomó többsége brazil győzelemre fogadott, így több százmillió dollár úszott el. A vereség csaknem az indonéziaihoz hasonló pénzügyi katasztrófát váltott ki. A franciaországi vb tanulsága emellett az, hogy a labdarúgás az öreg kontinensen is a politika szerves részévé vált.