Vissza a tartalomjegyzékhez


Aki mindent megtett

Zinedine Zidane áll a legközelebb ahhoz, hogy Michel Platini nyomdokaiba lépjen a Juventusban és a francia válogatottban. A döntőket Franciaország dicsőségének reményében kezdte, lapunk szavazása alapján a vébé legjobbjaként, világbajnokként fejezhette be.
Zidane-nak és a legendás Platininek sok közös vonása van. Mind a ketten a Juventus hősei, technikai képességgel megáldottak, csendes szavúak és azok közé a ritka játékosok közé tartozik, akik meg tudják változtatni egy zseniális megvillanással egy meccs kimenetelét. Zidane fontos országának, ezt tükrözi, hogy a vébé előtt, nélküle a csapat Moszkvában 1-0-ra kikapott Oroszországtól.
Ironikus, hogy Franciaország az Euro 96 alatt kezdett Zidane-ban bízni, amikor is Zidane élete legrosszabb formájában volt. Zidane kimerült egy hosszú szezon után a Girondis Bordeaux-nál, és messze elmaradt önmagától mikor Franciaország kikapott az elődöntőben Csehországtól.
A következő két év bebizonyította, hogy Jacquet talán helyesen döntött, mikor a 25 éves középpályáshoz ragaszkodott. Zidane 1994 augusztusában pont a csehek ellen debütált a francia válogatottban, és csak 17 percet játszott, de két gólt szerzett (akárcsak a vébé döntőjében).
A profi pályáját a Cannes-nál kezdte, majd 1992-ben mikor a csapat a másodosztályba került, a Bordeaux-ba igazolt. Röviddel az Euro 96 előtt a Juventusba ment, és mint ahogy elődje, Platini, Zidane-nak is voltak nehézségei a nagy itáliai klubnál, mielőtt kulcstényezővé vált volna. Azóta a futballvilág elismerte a francia focista különleges tehetségét, 1997-ben a harmadik legjobb európai játékos volt.
- Zidane mindent megtesz, amit egy XXI. századi futballsztártól el lehet várni. Először a csapaton segít, aztán magán - nyilatkozta a Dinamo Kiev edzője, Igor Lobanovsky, miután csapata 4-1-re vesztett a Juventusszal szemben a Bajnokok Ligájában márciusban.
- Az igaz, hogy Zidane a maga technikájával csodálatos. De senki sem mondhatja, hogy minden körülötte forog - mondta Jacquet az oroszországi vereség után. - Ha majd nem játszik, akkor meg kell találnunk, hogyan játsszunk nélküle - tette hozzá. Ahogy a hangja is sugallta, ez nagyon nehéz feladat lett volna. Ám Zidane játszott a vébén, és két góljával járult hozzá Franciaország első világbajnoki címéhez. (Forrás: Soccernet)