Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Függetlenségre esküdtek


II. világháborús szerb veterán és unokája járőrözik. Megvédik magukat Fotó: MTI

A koszovói albánok Pristinában megalakították a világ által el nem ismert Koszovói Köztársaság „párhuzamos parlamentjét”: az Ibrahim Rugova vezette Koszovói Demokratikus Közösség székházában tartott ülésen a jelen lévő képviselők megesküdtek arra, hogy küzdeni fognak a független Koszovó létrehozásáért.
A 130 fős parlament elnökévé Idriz Ajetit választották meg. Az ülés után a szerb rendőrök megjelentek a helyszínen, s az állambiztonsági szolgálat polgári ruhás emberei lefoglalták a parlament munkájával kapcsolatos összes dokumentumot. A „párhuzamos parlament” tagjai a márciusi koszovói választásokon született eredmények alapján kerültek be a testületbe, amelyben a Koszovói Demokratikus Közösség abszolút többséget élvez. Az ellenzéki pártok nem támogatták a parlament összehívását, mivel úgy vélik, hogy az utóbbi hónapok koszovói eseményei gyökeresen megváltoztatták az erőviszonyokat.
Az ellenzék azt szeretné, ha a koszovói albán politikai pártok létrehoznák a nemzeti tanácsot, amely ellenőrzése alá vonná a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű szakadár albán szervezetet.
A rendőri beavatkozás Rugova ellenfeleinek pozícióit erősíti: a békés ellenállást hirdető politikus bírálói szerint az utóbbi hét évben Rugova semmit sem ért el. „Milyen koszovói elnök az, akit a szerb rendőrség bárhol és bármikor kirángathat az autójából?” - mondta egy neve mellőzését kérő koszovói albán politikus.
Koszovóban Slobodan Milosevic jugoszláv elnök politikájának megfelelően alakul a helyzet - állítja Azem Vllasi, egykori vezető koszovói albán politikus, aki szerint „egyetlen Milosevic által kezdeményezett válság sem oldódott meg vérontás nélkül. Azért van szüksége a háborúskodásra, hogy a szerbiai polgárok elfeledkezzenek a fizetésekről, a nyugdíjakról, a szegénységről és a társadalmi válságról.”