Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Talpra görög, itt a török


G
lafkosz Kleridesz ciprusi elnök kezet csókol II. Alekszij orosz ortodox patriarkának Moszkvában. Hálás a segítségért Fotó: MTI

„Nem fogadunk el semmiféle megegyezést az Sz-300-as rakéták ciprusi telepítésével kapcsolatban és ismételten hangsúlyozzuk, hogy hadrendbe állításuk igen súlyos következményekhez vezethet” - jelentette ki a török külügyminisztérium szóvivője, Sermet Atancanli. Ankarában nagy felháborodást váltott ki, hogy a ciprusi kormány Oroszországból vásárolt rakétákat kíván telepíteni a sziget déli, görögök lakta részére. Borisz Jelcin orosz és Gláfkosz Kleridesz ciprusi elnök az elmúlt héten megerősítette, hogy a tavaly létrejött fegyverüzletnek megfelelően Moszkva augusztusban megkezdi az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer leszállítását.
Törökország ezzel szemben katonai válaszlépéssel és jelenlétének megerősítésével fenyegetőzik a kettéosztott szigeten. Az ankarai kormány azt állítja, hogy az amerikai Patriot rakétákhoz hasonló tulajdonságú orosz fegyverek támadó célra is átalakíthatók, veszélyeztetve ezzel Törökország déli tartományait.
Időközben Theodorosz Pangalosz görög külügyminiszter amerikai útja során javaslatot tett arra, hogy hozzanak létre légiaktivitás-mentes övezetet a szigeten. Török szakértők véleménye: a görög javaslat nem őszinte, mivel azzal a titkos szándékkal született, hogy megszüntesse a Ciprus feletti török légi ellenőrzést.
Mesut Yilmaz török miniszterelnök egy televíziós interjújában kijelentette: „Törökország nem tesz engedményeket. A mi álláspontunk tiszta: ha a görög ciprióták úgy akarják, telepíthetik rakétáikat. Nem fogunk megsértődni, azonban a feszültség növekedni fog. A görögök egy háború rizikóját vállalják fel döntésükkel és ez esztelenség lenne az ország számára.” A török kormányfő a nyomaték kedvéért a sziget negyedszázaddal ezelőtti lerohanására utalva hozzátette: „Ha már elfelejtették volna mi is történt 1974-ben, mi készek vagyunk megismételni azt.”