Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kormányválság Japánban

Bár a liberális-demokrata japán kormánypárt a nagyobb hatalommal rendelkező alsóházban még mindig többséget élvez, Rjutaro Hasimoto miniszterelnök választási vereséget követő lemondásával nehezen betölthető politikai vákuum keletkezett Tokióban.

A világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező Japán a II. világháború óta nem élt át olyan súlyos gazdasági válságot, mint napjainkban. A munkanélküliség 4,1 százalékos, a bankok sorra csődöt jelentenek, a Liberális Demokrata Párt tagjai pedig vesztegetési botrányaikról válnak híressé. Bár Hasimoto kezdetben dinamikus vezetőnek tűnt, később határozatlanság és elsietettnek tartott intézkedések jellemezték kormányzását.
A kormányfői poszt várományosai között szerepel Keizo Obuchi külügyminiszter és Seiroku Kajiyama, a volt kabinet-főtitkár is, aki azonban az USA-t és Japán szomszédait sértő korábbi kijelentései miatt nem örvend nemzetközi népszerűségnek. Egyes közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb politikusa a mostani választások során előtérbe került ellenzéki Demokrata Párt vezetője, Naoto Kan, aki bürokrácia ellenességéről híres. Kan nagy reményeket fűz a 2000-ben esedékes általános választásokhoz, és egyes jelek szerint pártját nyugati típusú ellenzéki párttá kívánja átalakítani.
A választási eredményekre reagálva Washingtonban megerősítették: az USA és Japán között megmarad a szoros és tartós kapcsolat a kormányfőváltás után is. Az USA az új kormánytól gyors és hatékony intézkedéseket vár a gazdasági helyzet rendezésére, mivel - hangsúlyozták - Japán gazdaságának egészsége kulcsfontosságú Ázsia és az egész világgazdaság számára. Madeleine Albright biztosította a Bill Clinton kínai látogatását féltékenyen szemlélő japán vezetést, hogy az USA ázsiabeli fő szövetségese továbbra is Japán marad.


A héten történelmi eseményre került sor az orosz-japán kapcsolatok területén is: Szergej Kirijenko személyében először lépett orosz miniszterelnök japán földre. A vendég egyben Jelcin elnök meghívását is átnyújtotta Akihito császár számára, ami szintén jelentős eseménynek számít, mivel 1945 óta nem járt japán császár Moszkvában. Látogatása után az orosz kormányfő elmondta: az orosz kormány kész megfontolni, hogy Japánnal együttműködve különleges gazdasági övezeteket hoz létre a Távol-Keleten, és 2000-ig szeretnének tető alá hozni egy békeszerződést is a területi viták megoldására. Ezenkívül egyezményt kötöttek arról, hogy Japán 800 millió dolláros kölcsönt nyújt az orosz széniparnak az állami Export-import Bank útján, valamint öt évvel meghosszabbították az űrkutatási együttműködést is.