Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elszabadult gyűlölet

Három tűzbe veszett kisfiú az észak-írországi történelmi felekezetek közötti háború legutóbbi áldozata. A héten véget ért protestáns felvonulások bebizonyították, hogy továbbra is várni kell a húsvéti - népszavazással is megerősített - békemegállapodás eredményeire.


Gyászlobogókkal tiltakozó katolikusok és felvonuló protestánsok Belfastban. Tovább gyilkol a fanatizmus Fotó: MTI

Közel húsz embert tartóztatott le a rendőrség szerda éjszaka Észak-Írországban, miután protestáns szélsőségesek ismét bombákat dobáltak a rendőrség erőire. Az Orániai Rend idei felvonulásának legsúlyosabb incidense azonban még az ünnepségsorozat csúcspontját jelentő hétfői napot megelőzően történt. Vasárnap reggel ugyanis a rend szélsőséges tagjai egy Belfasthoz közeli településen, Ballymoneyban gyújtóbombát dobtak egy házra: a fellobbanó lángok három kisfiú - a hétéves Jason, a kilencéves Mark és a tízéves Richard életét követelték.
Az esemény megosztást okozott a rend tagjai körében: néhányan úgy vélték, három gyermek élete mégiscsak túl drága ár egy felvonulásért. David Trimble parlamenti képviselő szerint a protestánsok csak azáltal határolhatták volna el magukat az „égbekiáltóan barbár tettől”, ha távol maradnak a felvonulástól. A szélsőséges vonal képviselőit azonban még ez sem térítette el eredeti útvonaluktól, mely a katolikusok lakta városrészen keresztül vezetett volna.
A vasárnapi gyújtogatás tulajdonképpen megtorlás volt: a hatóságok ugyanis már korábban betiltották a felvonulást. Ezért szélsőséges protestánsok éjszakánként támadást intéztek a rendőrség ellen, felgyújtottak egy kisvendéglőt, és a rend tagjainak hangos buzdítása közepette bombákat dobáltak a biztonsági erőkre. A brit hadsereg katonái árkokkal, szögesdróttal és gumilövedékekkel próbálták a katolikus területeken kívül tartani az elszánt protestánsokat. Belfastban a felvonulás idején a katolikusok tiltakozásuk kifejezéseként néma sorfalat alkotva nézték végig az átvonulókat. Kezükben „Gyalázat” és „Nappal felvonulnak, éjjel gyilkolnak” feliratú transzparenseket tartottak.
Az Orániai Rend bejelentette: nem vállal felelősséget a történtekért. A rend szóvivője szerint: „Észak-Írország minden lakója felelős azért a helyzetért, amely az évek során kialakult.” A sors tragikus fintora, hogy a protestáns-katolikus ellentét áldozatául esett fiúk anyja katolikus volt ugyan, de fiait protestáns nevelésben részesítette. A család egyik hozzátartozója az AP hírügynökségnek a következőt nyilatkozta: „Három ártatlan gyermeket gyilkoltak meg. Nem számít, hogy katolikusok voltak-e vagy protestánsok: egyszerűen csak három kisfiúról van szó. Most tele vagyok gyűlölettel.”