Vissza a tartalomjegyzékhez

BALÁZS IMRE
Jó üzletre számít

Az 1989-es rendszerváltás óta először tesz hivatalos látogatást román államfő az Egyesült Államokban, bár korábban Ion Iliescu kétszer is járt a Fehér Házban. Constantinescu elnök találkozik Bill Clintonnal és beszédet mond a kongresszusban is.

A látogatással Emil Constantinescu az amerikai elnök tavaly nyári bukaresti „fájdalomcsillapító” látogatását viszonozza, amelyre három nappal azt követően került sor, hogy a madridi NATO-csúcson Romániát nem hívták meg a szövetségbe.
Mivel az 1997 őszén kezdődött politikai válság és a gazdasági reformok megtorpanása kérdésessé tették Románia csatlakozását, a román vezetés most azt szeretné biztosítani, hogy a NATO - ha egy későbbi időpontban is -, kinyissa kapuit Bukarest előtt. A washingtoni megbeszélések további fontos témája a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fellendítése, amely nagy hasznot hozhat Románia számára, főleg ha sikerül meggyőzniük az amerikai üzleti elitet arról, hogy a reform biztos alapokat teremt a külföldi beruházásokra.
Az elnököt elkíséri Amerikába Victor Babiuc védelmi miniszter is, aki elutazása előtt még keresztülvitte, hogy a kormány jóváhagyja az amerikai Bell Textron céggel kidolgozott 1,5 milliárd dolláros helikopterüzletet. Nem hivatalos washingtoni források szerint Clinton elnök nem nézi jó szemmel a helikopterek eladását. Az üzlet létrejötténél a volt elnök, George Bush volt a közvetítő, ezért a demokrata pártiak közül többen attól tartanak, hogy a profit egy részét a republikánusok fogják felhasználni, választási célokra. A Nemzetközi Valutaalap korábban már bírálta Romániát amiatt, hogy katonai beruházásokat helyez előtérbe az infrastruktúra vagy az egészségügy fejlesztése helyett.