Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA, ZELENYÁNSZKY ZSUZSANNA
Fegyverbarát fiatalok

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1968-ban az amerikai kongresszus megszavazta a fegyverszabályozási törvényt (Gun Control Act), amely részlegesen megszigorította a kézifegyverek tartásának feltételeit. A mérföldkőnek számító törvény meghozatalában szerepet játszott John Kennedy és Martin Luther King meggyilkolása miatti nemzeti felháborodás. Az elmúlt néhány hónapban világszerte nagy megdöbbenést kiváltott iskolai lövöldözések nyomán a Time magazin összeállítást tett közzé, amelyből kiderül: a fiatalság egyre növekvő számban fordul a fegyverek felé, miközben a törvényhozás ma korántsem olyan eltökélt a kérdésben, mint volt három évtizeddel ezelőtt.

A legutóbbi statisztikák szerint évente minden 12. középiskolás diákot ér valamilyen fizikai fenyegetés, vagy sérülést szenved fegyverhasználat következtében. Bár összességében a fiatalkorú bűnözés aránya csökkent, a fiatalok sérelmére elkövetett gyilkosságok száma 1985 és 1995 között 135 százalékkal emelkedett. Egy évtizeddel ezelőtt a háztartások 45 százalékában volt lőfegyver. Ez a szám mostanra 40 százalékra csökkent. Ennek ellenére megközelítőleg ugyanannyi fegyver forog közkézen az Egyesült Államokban, mint amekkora a lakosság száma, azaz - egyes becslések szerint - több mint 235 millió. A fegyverrel elkövetett gyilkosságok ma sokkal gyakoribbak az Egyesült Államokban, mint 30 évvel ezelőtt, és az arányuk is magasabb, mint bármely más nyugati nemzetben.
Az aggasztó tendenciák dacára most kevesen számítanak arra, hogy a törvényhozás szigorúbb fegyverszabályozási rendeleteket alkotna. Az 1968-as politikai határozottságtól eltérően Washingtonban ma olyan visszafogott szemléletmód uralkodik, amely inkább a fegyverhasználat biztonságosabbá tételét szeretné elérni. Egy nemrég benyújtott előterjesztés például a fegyverek biztonsági záraira kíván szigorúbb előírásokat alkalmazni.
A témával kapcsolatosan nagy port kavart John Lottnak, a Chicagói Egyetem közgazdászának nemrégiben megjelent Több fegyver, kevesebb bűncselekmény című könyve. John Lott könyvében azt hangoztatja: „Kisebb a valószínűsége annak, hogy a bűnözők bűncselekményt hajtanak végre, ha nő annak a lehetősége, hogy az áldozat képes lesz megvédeni magát.” Lott ezért támogatja azt az elképzelést, miszerint a „törvénytisztelő állampolgárok” fegyverviselési engedély nélkül tarthassanak maguknál fegyvert. Douglas Weil, a Fegyverszabályozási Társaság által kezdeményezett kutatás vezetője cáfolja Lott elméletét.
A Time magazin által megrendezett vitán Weil elmondta, hogy számos tudományos kutató megvizsgálta Lott következtetéseit, és alapvetően hibásnak találták azokat. A chicagói közgazdász többek között azt állította könyvében, hogy „azokban az államokban csökkent a legnagyobb mértékben az erőszakos bűnözés, ahol a legtöbb fegyverviselési engedélyt adták ki”. Ezt a feltevést a philadelphiai felmérések cáfolják: az 1995-ben elfogadott liberális szabályozás eredményeként 10 ezerrel megnőtt az engedéllyel rendelkező polgárok száma, míg a gyilkosságok száma nem változott az előző évtizedhez képest.
Lott nem riad vissza attól az ötlettől sem, hogy a kisiskolás gyerekeket a tananyag keretén belül a fegyverek biztonságos kezelésére oktassák. Weil szerint ezzel a lépéssel Lott a gyerekekre helyezné át a felelősséget a fegyverviselők helyett, továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy a fegyvertartó szülők nagy része megtöltve és nem elzártan tárolja pisztolyát, amelyet már egy 3-4 év körüli gyermek is könnyen működésbe tud hozni.
A viták ellenére még mindig amerikaiak milliói vélik úgy, hogy szabadságuk és biztonságuk szorosan összefügg a fegyverek hozzáférhetőségével. A fegyverek ma is szerves részét képezik az amerikai társadalomnak, hasonlóan a személyi számítógépekhez és a mosogatógéphez. Az aggasztó csupán az, hogy a komputervírusokkal és az összetört edényekkel szemben a fegyverek használatával elkövetett visszaélések minden évben emberek ezreinek az életét oltják ki.


Huszonegy ország, köztük az USA, Kanada, Anglia, Franciaország és Németország képviselői elhatározták, hogy globális kampányt kezdeményeznek a kis kaliberű lőfegyverek nemzetközi ellenőrzésére. Aslaug Haga norvég külügyminiszter-helyettes a New York Timesnak elmondta, hogy a közös összefogás „legfőbb oka a kézifegyverek túlzott felhalmozódása és ellenőrizhetetlen elburjánzása”. Egyes becslések szerint a közkézen lévő fegyverek legalább felét illegálisan tartják. Csecsenföldön például könnyebb fegyvert vásárolni, mint kenyeret. A norvég politikus szerint a legnagyobb probléma az, hogy legálisan kiadott kézifegyverek is könnyen illegalitásba kerülhetnek a nem megfelelő ellenőrzések miatt. A leszerelt munkanélküli katonák sokszor megtartják fegyvereiket, hogy később használják vagy eladják azt a feketepiacon.