Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Bővülő GDP

Az idei év első negyedévében a megtermelt bruttó hazai termék (GDP) összehasonlító áron 4,9 százalékkal nőtt 1997 hasonló időszakához képest. A nemzetgazdaságon belül mintegy 28 százalékos súlyt képviselő ipar hozzáadott értéke viszont az átlagot meghaladóan, 12 százalékkal emelkedett. (MTI)


Keresetek

A KSH jelentése szerint a nemzetgazdaságban január és május között a havi bruttó átlagkereset 62 ezer 760 forint, az átlagos nettó kereset 42 ezer 490 forint volt. Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a nettó átlagkeresetek 19,7 százalékkal, a reálkeresetek 2,7 százalékkal emelkedtek. (MTI)


Compaq

A Compaq Computer és a Digital Equipment júniusi világméretű egyesülése nyomán a Compaq lesz hazánk legnagyobb informatikai cége. A cég a PC-knél közel 15, a hibatűrő rendszerek és a szuperszerverek területén 90, illetve 40 százalékban birtokolja majd a hazai piacot, míg a munkaállomások piacán részesedése mintegy 20 százalékos lesz. (MTI)


WÉS-csőd

Csődeljárást kért maga ellen a szolnoki WÉS Rt., hogy lélegzetvételnyi időhöz jusson tetemes tartozásai miatt. A Xénia-botrány és az FTC privatizációja kapcsán ismertté vált társaság banki hiteltartozása 1,3 milliárd forintra emelkedett, beszállítóinak pedig kereken 400 millió forinttal tartozott. (MTI)


Ostrom a Realbank ellen

Naponta több száz ügyfél tolongott a Realbank debreceni fiókja előtt, mert riadalmat váltott ki a felügyelet elmarasztaló közleménye. A bank és a felügyelet között fennálló probléma technikai jellegű, és nem függ össze a bank likviditásával. A néhány napos ostrom során minden betétes igényét ki tudták elégíteni. (MTI)


Orosz gondok

Nagyra értékelendő a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és Japán 22,6 milliárd dolláros stabilizációs hiteltámogatása, de az orosz miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy Oroszország igazi gondja a nem megfelelő költekezés. Elmondta: az IMF új, 12,5 milliárdos hozzájárulását közvetlenül a központi bank tartalékának megerősítésére használják fel. (MTI)


Szegény IMF

A Nemzetközi Valutaalap tartalékai a 80-as évek eleje óta nem látott alacsony szintre süllyedtek. Az Oroszországnak hétfőn megígért 11,2 milliárd dollár egy részéért, 8,4 milliárdért is az IMF 1977 óta nem használt rendkívüli tartalékába, vagyis az Általános Kölcsönszerződésbe (GAB) kell belenyúlnia - közölte Washingtonban a nemzetközi pénzintézet vezérigazgató-helyettese. (MTI)