Vissza a tartalomjegyzékhez


Gazdasági katasztrófa fenyeget Romániában

Újabb válság fenyeget a Balkánon. Ezúttal Romániában, a térség legnagyobb és legnépesebb országában, ahol nincs nyoma piaci reformoknak, s ezért gazdasági katasztrófa fenyeget - áll az egyik legnagyobb londoni stratégiai és politikai kutatócsoport, a Jane’s külpolitikai szakkiadványának legutóbbi elemzésében.
A Foreign Report című időszaki Jane’s-kiadvány csütörtökön megjelent összefoglalója szerint a múlt héten titokban Bukarestben járt az Európai Unió egy különmegbízottja, aki „kertelés nélkül közölte Radu Vasile kormányfővel: az EU-tagságra pályázó tíz kelet-európai ország közül Románia az egyetlen, amely az elmúlt egy évben semmiféle haladást nem tudott felmutatni”.
A Jane’s-kiadvány szerint „a döntésképtelen Ciorbea-kormány szinte megbénult, és semmit nem csinált tavaly, miközben a gazdaság teljesítménye nyolc százalékkal zsugorodott”. A londoni elemzés idéz egy titkos belső IMF-jelentést, amely szerint a román gazdaság gyakorlatilag széthullóban van, s a 150 legnagyobb román állami vállalat tavaly összesen 1 milliárd dollár veszteséget produkált.
A Jane’s elemzői szerint ha a kormány az év végéig nem lesz képes magához ragadni a kezdeményezést, a kormányfőcsere miatt máris megosztott Parasztpárt kettészakad, s ez a kormány bukását fogja okozni. Az esetleges előrehozott választásoktól azonban még rosszabb kormányzati felállás várható, nem utolsósorban azért, mert „az előző rezsim volt kommunistáit nacionalisták válogatott csapata váltotta fel, amely keresi a viszályt a tekintélyes lélekszámú magyar kisebbséggel” - áll a londoni elemzésben. (MTI)