Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
A Financial Times az Orbán-kormányról

A Financial Times angol lap szerint Orbán Viktort sikerült rábírni arra, hogy hagyjon fel a 7 százalékos gazdasági növekedés reményével, és az erre alapozott gazdaságpolitikai tervekkel. Történt mindez a Budapesti Értéktőzsde májusi megrendülésének és a külföldi befektetők nyomására, bár a BUX szerdán már ismét 80 pontos növekedést mutatott.
A Financial Times a Fidesz „polgári Magyarország” eszményét - ironikusan - így értelmezi: „A derék polgároknak jó esélyeik lesznek ebben az államban, ahol a törvény fog kormányozni a mohó, barátaikat támogató szocialisták és a magyar lelkületet meg nem értő fővárosi liberális értelmiségiek helyett.” A lap szerint Orbán keresztes vitézhez méltó szenvedéllyel fejti ki ezeket a kérdéseket, de már azt is látja, hogy a kormányzás politikai és pénzügyi kényszerítő ereje kezdi elmosni a kampányígéreteket.
A mértékadó londoni lap úgy látja, hogy „Orbán Viktor egyre gyorsabban válik ugyanolyan lelkes hívévé az évi 2 milliárd dolláros közvetlen külföldi befektetésnek, de még inkább növelésének, mint szocialista elődei”.
Mindettől függetlenül a kormány bevezetett néhány populista intézkedést - állapította meg a lap -, mint például az alanyi jogon járó családi pótlék visszaállítását és a felsőoktatási tandíj részbeni eltörlését. A Financial Times szerint: „A havi tíz dollárnak megfelelő tandíj még az alacsony bérviszonyok mellett is alig nevezhető túlzónak.”