Vissza a tartalomjegyzékhez


Rajtvonalnál az Iridium

Az amerikai elektronikai óriáscég, a Motorola egyik vezető mérnökének felesége 1985-ben a Karib-szigeteken nyaralt. Az amúgy feltehetően kellemes vakációját csak egy dolog zavarta: nem tudta mobiltelefonjáról férjét felhívni. A hölgy akkor még aligha sejtette, hogy ez a kellemetlenség arra ösztönzi férjét és két mérnöktársát, hogy elkezdjenek egy globális mobiltelefon-rendszer tervein dolgozni. Munkájuk eredményeként alig több mint egy évtizeddel később, a tervek szerint 1998. szeptember 23-án megkezdi működését a világ első globális mobiltelefon-rendszere, az Iridium.
A világtörténelem eddigi legnagyobb beruházásaként a Motorola vezetésével és 20 alapítócég részvételével megvalósuló telefonrendszer műholdakon keresztül továbbítja majd a telefonhívások, faxok, számítógépes adatok és személyihívó-üzenetek tömegét. Az elmúlt egy évben az Iridium egy 66 darab szatellitből álló mesterséges konstellációt állított alacsony Föld köröli pályára, amely lehetővé teszi, hogy a Bermudáktól kezdve a Szaharán át az Északi-sarkig a Föld felszínén ezentúl bárhol fogadjunk és kezdeményezzünk majd mobilhívásokat.
A cégnek több mint 200 helyi telefonszolgáltatóval van szerződése, amely által máris a Föld lakosságának 60 százaléka, azaz 3,4 milliárd ember számára elérhető a szolgáltatás. (Ez azonban az üzleti terv egyharmada). A Nemzetközi Hírközlési Felügyelet (ITU) az idén márciusban hagyta jóvá az Iridium előhívóját, az első olyan országhívó számot (+8816), amely egy virtuális országot jelöl. „Az, hogy az Iridiumot kvázi országként ismerik el, összhangban áll a cég úttörő jellegével” - mondta Thomas Loewenthal, a cég európai igazgatója. „Mi azonban az egyetlen olyan országnak tekintjük magunkat, melynek nincsenek határai, sem kereskedelmi, vagy bármilyen más korlátai” - tette hozzá. A több milliárd dolláros beruházás alapjaiban fogja átrajzolni a mobiltelefónia térképét, hiszen az eddigi egymástól eltérő rendszereket összekapcsolva, azokat túlhaladva bolygónk százszázalékos lefedettségét biztosítva minden esélye megvan arra, hogy a számítástechnikából ismert Microsoft-szindrómához hasonlóan természetes monopóliummá váljon. Az előfizetőknek pedig egy hívószáma, egy készüléke és egy telefonszámlája lesz az egész világon. (Hetek)