Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nagyhatalmi politika

Az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó tagjai a magyar kormány és az Országgyűlés képviselőivel történt találkozás után kifejezték, hogy a strasbourgi testületben nincsenek kételyek az új magyar kormányzat irányában, amiben jelentős szerepet játszik Orbán Viktor miniszterelnök ismertsége az EU intézményeiben, illetve az előző kormány eredményei.
Habsburg Ottó, az Európai Parlament magyar vegyes bizottságának alelnöke is megerősítette, hogy a strasbourgi testület honatyáiban nagyon kedvező a mostani kormányról eddig kialakult kép. „Magyarországnak nagyhatalmi politikája van - mondta Habsburg Ottó az MTI-nek -, mert a nagyhatalmak azok, ahol a politikusok a nemzeti ügyekben egy véleményen vannak. A legfontosabb munkaambícióm az - mondta -, hogy a strasbourgi testületben tudhassam a szabadon választott magyar euroképviselőket.”
A magyar politikusok bemutatkozásával párhuzamosan angol és német gazdasági szakemberek is bírálták az Európai Unió (EU) politkáját.
Egy most közreadott tanulmány szerint a brit alapkezelők több mint 85 százaléka úgy véli, hogy az Európai Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) a közös pénzzel együtt öt éven belül összeomlik - jelentette a Mitchell Madison Group pénzügyi tanácsadó cég felmérését idézve a Reuters hírügynökség. Közben minden alapkezelő biztos abban, hogy bevezetik a közös pénzt, de meg vannak arról győződve, hogy az árfolyam-ingadozások nagyobbak lesznek az EMU-korszakban, mint előtte.
A héten német gazdaságkutató professzorok is bírálták az EU csatlakozási politikáját. Négy neves kutató szerint a bővítés érdekében a brüsszeli bizottság által javasoltnál lényegesen nagyobb mértékben kell csökkenteni a régi tagállamok elmaradt térségeinek pénzügyi támogatását.
Ha ugyanis az EU csak az Agenda-2000 programban előírt ütemtervnek megfelelően csökkenti a támogatásokat, akkor az EU keleti bővítését el kell halasztani - vélték a professzorok. A kutatók azzal sem értettek egyet, hogy a bizottság már most felvételre alkalmasnak találta az első tárgyalási körbe bevont hat országot.
A kutatók szerint az új tagállamok polgárai számára a szabad munkavállalásra és a költözködésre vonatkozóan a belépéstől számított 10-12 éves átmeneti időszakot kell kijelölni. Az új tagok 2002-es csatlakozási időpontja egyáltalán nem biztos dátum.