Vissza a tartalomjegyzékhez


A világ legveszélyesebb gengsztere
Részletek a Village Voice című amerikai hetilapban megjelent cikkből rövidített és szerkesztett változat

A nemzetközi rendőrség által „vörös maffiának” nevezett csoport mindössze hat év alatt a világ egyik legveszélyesebb és leghírhedtebb bűnszövetkezetévé nőtt. Székhelyük Budapesten van, de kulcsfontosságú központjaik vannak New Yorkban, Pennsylvaniában, Dél-Kaliforniában, sőt még Új-Zélandon is. A vörös maffia titokzatos vezetője az 52 éves ukrajnai születésű Szemjon Mogiljevics. Az „Okos Don” néven is ismert Mogiljevics rejtélyes figura, aki közgazdaságból diplomázott a lvovi egyetemen, és mindeddig soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt. „Ő a világ legerősebb gengsztere” - mondja Monya Elson, akit Mogiljevics egyik legközelebbi kapcsolataként és a leánykereskedelemben, valamint a pénzmosásban partnereként tartanak számon. Elson, aki valamikor egy bűnözőkből és gyilkosokból álló bandát, a „Monya Brigádját” vezette, jelenleg a manhattani Metropolitan javító-nevelő központban vár tárgyalására és ítéletére - három gyilkosságért és számos ember megkínzásáért.
Mogiljevics bűnlajstromát kiterjedten részletezik a jelentések: az FBI szerint nukleáris anyagokkal, kábítószerekkel, prostituáltakkal, drágakövekkel és lopott műkincsekkel kereskedik, kiterjedt hálózata működik az Egyesült Államokban és Európában is. Ő kontrollál mindent, ami keresztülmegy a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtéren, a „csempészek paradicsomán”. Több millió dollárért megvásárolt egy csődbe jutott légitársaságot az egyik volt szovjet tagköztársaságban, hogy heroint szállíthasson a burmai Arany Háromszögből. Az amerikai hatóságok számára a legaggasztóbb tény az, hogy Mogiljevics legálisan felvásárolta gyakorlatilag a teljes magyar fegyveripart, veszélyeztetve ezzel a térség biztonságát, a NATO-t és a terrorizmus elleni harcot.
Egyik tipikus üzletének keretében Mogiljevics két moszkvai illetőségű társával 20 millió dollár értékben adott el Kelet-Németországból lopott, Varsói Szerződés-beli fegyvereket, köztük föld-levegő rakétákat és 12 felfegyverzett páncélozott szállítójárművet. A vevő a legmagasabb rangú amerikai vámtisztek egyikének - aki neve elhallgatását kérte - állítása szerint Irán volt.
Más alkalommal egy FBI-informátor elmondása szerint Mogiljevics egyik főembere Los Angelesben találkozott két New York-i orosszal, akiknek genovai bűnszövetkezetekkel voltak kapcsolataik. Az üzlet tárgya amerikai veszélyes hulladékok Oroszországban való elhelyezése volt. Mogiljevics Los Angeles-i embere azt mondta, a vörös maffia a csernobili térségben fogja elhelyezni a veszélyes hulladékot, valószínűleg a helyi fertőtlenítő hatóságok lefizetésével - állítja egy titkos FBI-dokumentum.
Mogiljevics különösen érdekelt a műkincsüzletben. 1993 elején Moszkvában megállapodást kötött a nagyhatalmú Szolncsevszkaja maffiacsaláddal nagy összegű pénzbefektetésekről egy Budapest-Moszkva illetőségű ékszerüzlet megszerzésére. Titkos FBI-jelentések szerint az üzlet célja az lett volna, hogy tisztára mossa a Szolncsevszkaja család által templomokból, múzeumokból, többek között a szentpétervári Ermitázsból ellopott ékszereket, antik tárgyakat és műkincseket. A bűnözők magángyűjteményeket, sőt németországi és kelet-európai zsinagógákat is kiraboltak, ahonnan ritka vallási könyveket és Tóra-tekercseket loptak el.
Mogiljevics, ismét a Szolncsevszkaja családdal együttműködve, egy nagy budapesti ékszergyárat is megvett. „Restauráció” céljából orosz műkincseket szállítanak Budapestre, többek között Faberge-tojásokat. Mogiljevics emberei elszállítják az eredeti tojásokat egy gyanútlan londoni Sotheby’s aukciósházba eladásra, aztán a hamis Faberge-tojásokat és egyéb „restaurált” tárgyakat visszaviszik Moszkvába.
Mogiljevics korai évei homályban maradnak. A szovjet hatóságok először a hetvenes években szereztek tudomást bűnözői tevékenységéről, amikor a Moszkva azonos nevű külvárosában működő Ljubertszkaja csoport tagja volt. Kisstílű lopásokban és hamis pénzek gyártásában utazott.
Első millióit zsidók „megvágásával”szerezte. A nyolcvanas évek közepén, amikor zsidó menekültek tízezrei emigráltak sietősen Izraelbe és Amerikába, Mogiljevics üzletet kötött velük vagyonuk - készpénz rubelben, bútorok, műtárgyak - felvásárlására alacsony áron, azzal az ígérettel, hogy becsületes piaci áron pénzzé teszi azokat, és eredeti tulajdonosaik után küldi „kemény” valutában. Ehelyett eladta a vagyontárgyakat, és ellenértéküket zsebre tette.
A nyolcvanas években Arbat International néven kőolaj export-import vállalatot alapított, amit az adóparadicsomként ismert Channel-szigeteken, Alderney-ben jegyeztetett be. Egyik partnere a vállalat egynegyed részét birtokló Vjacseszlav Ivankov, egy legendás orosz bűnöző, aki 1992 márciusában az amerikai orosz maffia keresztapája lett. Ivankovot 1992-ben két orosz születésű Wall Street-i bróker megzsarolásáért ítélték el, jelenleg a Raybrookban, egy New York állambeli börtönben él.
A kilencvenes évek elején sok bűnözőtársához hasonlóan Mogiljevics elhagyta Moszkvát, hogy elkerülje az orosz fővároson végigsöprő maffiaháborút. Feleségül vett egy magyar nőt, Papp Katalint. A házasság lehetővé tette számára, hogy legálisan Budapestre költözzön, ahol 1991-ben megkezdte világméretű bűnszövetkezete alapjainak kiépítését. Prágában, Rigában és Kijevben megvásárolta a „Black and White Club” nevű szórakozóhely-láncot, amely a prostitúció egyik legjelentősebb központja lett a világon. A budapesti klub Mogiljevics tevékenységének központjává vált. Az orosz keresztapa rövid idő alatt erősen strukturált szervezetet hozott létre a hagyományos amerikai maffiacsaládok mintájára, annál is inkább, mivel a klán 250 tagjának többsége valóban Mogiljevics rokona.
A nemzetközi bűnüldöző szervek teljes megrökönyödésére Mogiljevics elkezdte legális úton felvásárolni Magyarország fegyveriparának nagy részét. A megvásárolt vállalatok között a Magnex 2000 mágnesgyár, a Digép Általános Gépgyár és az aknavetőket és légvédelmi elhárító eszközöket gyártó Army Coop szerepel. Ezek a tranzakciók lehetővé tették Mogiljevics számára, hogy a magyar hadiipar közvetlen tulajdonosává válhasson. 1994-ben engedélyt vásárolt fegyverek adásvételére.
Mint a maffiafőnökök mindenhol, Mogiljevics sem volt képes birodalma fenntartására korrupt rendőrök és politikusok segítsége nélkül. Dokumentált példa van arra, hogy Mogiljevics egy bűntársa 1994-ben kapcsolatban állt amerikai politikusokkal. 1994 márciusában Vahtang Ubiriyát, Mogiljevics egyik főemberét az FBI lefényképezte Dallasban, egy divatos republikánus párti „támogatásgyűjtő” társaságában. Ubiriya, aki az ukrán vasútnál volt magas rangú tisztviselő, most előzetes letartóztatásban van Ukrajnában megvesztegetésért.
Európában és Oroszországban „a rendőrségi és közhivatalok tisztségviselőinek megvesztegetése Szemjon Mogiljevics fő módszerei közé tartozik” - állítja egy FBI-jelentés. „A Mogiljevics-szervezet korrupciós befolyása nyilvánvalóan kiterjed az orosz biztonsági rendszerre is. 1995 folyamán az Orosz Elnöki Biztonsági Szolgálat két ezredese utazott Magyarországra kereskedelmi út leple alatt, hogy Mogiljeviccsel találkozzon… információt akartak szerezni az orosz politikai kampány számára.”
Az Egyesült Államokban Mogiljevics fő tevékenysége a pénzmosás. Los Angelesben vállalatokat hozott létre, amelyek több mint 30 millió dollárt kaptak az Arigon Kft.-től, Mogiljevics pénzügyi tevékenységének központjától.
Mogiljevics attól sem riadt vissza, hogy Amerikában ismert gyilkosokkal tartson fenn kapcsolatokat, elsősorban is Elsonnal és Ivankovval. Az FBI-jal közölt bizalmas információk szerint a Los Angeles-i Vladimir Berkovich, aki Mogiljevics szervezetének egyik fő figurája, megállapodásokat kötött gyilkosságokra, amikhez fegyvert szolgáltatott, majd kicsempészte az országból a gyilkosokat. A vízumokat a forrás szerint a Palm Terrace éttermen keresztül szerezték be, amely az orosz gengszterek ellátója és Berkovich tulajdona. Berkovich a Voice-nak azt mondta, tud a vádakról, és azokat „bivalyürüléknek” minősítette. Bár Berkovich nincs rendőrségi nyilvántartásban, a fiát, Oleget, aki névjegye szerint a Mogiljevics tulajdonát képező budapesti Magnex Kft. alkalmazottja, 1989 októberében Los Angelesben négy évre ítélték gyilkosságra való felbujtásért. Az azóta kiszabadult Berkovich fiút nemrég tartóztatták le Magyarországon meg nem nevezett vádak alapján, ám hamarosan szabadon engedték.
A bűnüldöző szervek egyetértenek abban, hogy a vörös maffia az elmúlt hat évben a világ egyik legfélelmetesebb orosz bűnözőcsoportjává nőtt. A vörös maffia Ukrajnában, Magyarországon, Csehországban a legerősebb, és Mogiljevics azzal is növelte az erejét, hogy kapcsolatokat épített ki más erős orosz maffiacsoportokkal, valamint az olasz Camorrával. Kapcsolatai a BND-vel (a német hírszerzés) és a magyar exrendőrtisztekkel friss információval látják el arról, hogyan próbál a rendőrség beépülni a szervezetébe. „Azáltal is megkedvelteti magát a rendőrséggel, hogy adatokat szolgáltat más (orosz) csoportok tevékenységéről, s ezáltal kooperatív, jó állampolgár színében tűnik fel” - mondja egy FBI-jelentés. Ez és jó vezetői adottságai, pénzügyi érzéke, tehetséges és magasan képzett társai, valamint magas szintű technikája az Okos Dont megfoghatatlanná teszik a bűnüldözés számára. (Forditotta: Szabó Ibolya Anna)