Vissza a tartalomjegyzékhez

DUDÁS ZSUZSANNA
Gyógyítunk és védünk

„Megengedhetetlen, hogy az anyagi megbecsülés területén az egészségügyi dolgozók a hivatásos halászokkal versenyeznek az utolsó helyért”- jelentette ki Gógl Árpád egészségügyi miniszter az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete alapszervezeti tanácsának ülésén. A tanácskozáson részt vett Harrach Péter szociális és családvédelmi miniszter is, aki a tárca fő feladataként a családok helyzetének javítását jelölte meg.

Gógl Árpád az egészségügyben dolgozók előtt hangot adott azon meggyőződésének, hogy az egészségügyre vonatkozó választási ígéretek teljesíthetők, és a megvalósítás már jövőre megkezdődik. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a leköszönő vezetés közel egymilliárd forint értékű fedezet nélküli kötelezettségvállalást hagyott hátra, ezért a tárcának a jövő évi költségvetés meghatározásánál korlátokkal kell szembenéznie.
A miniszter a fejlesztésre vonatkozó tervek vázolása során kitért arra, hogy hangsúlyt fog helyezni az egészségügyi munkavállalók egzisztenciális biztonságának megteremtésére. Három éven belül megvalósítható a védőnői, iskolaorvosi és „felnőtt” védőnői szolgálat rendbetétele. A magas szintű képzettség elősegítéséhez pedig új adóalap-csökkentő tényezőként figyelembe kívánják venni a továbbképzésre fordított összegeket.
Harrach Péter szociális miniszter elmondta, hogy elsősorban a családok helyzetével kíván foglalkozni, a statisztikai adatok szerint ugyanis a három- és többgyermekes családok mintegy hatvan százaléka a létminimum szintjén él. A probléma megoldása érdekében a tárca a költségvetési törvény benyújtása előtt családtámogatási módosító csomagot fog a T. Ház elé terjeszteni.