Vissza a tartalomjegyzékhez

KISS V. KATALIN, PAPP ISTVÁN
Szabadelvű kilépés

Bencsik János, Tatabánya szabaddemokrata polgármestere, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: jelzésnek szánta minapi kilépését a pártból. Úgy véli: nem látszik, hogy megújulna a párt. Fodor Gábor, SZDSZ-es képviselő szerint viszont nincs drámai hangulat a liberálisok házatáján. Ez utóbbi nézetet osztja Wekler Ferenc, ismert szabaddemokrata önkormányzati szakértő is.

„Kilenc évvel ezelőtt azért léptem be az SZDSZ-be, hogy szabaddemokrata lehessek, most azért kell távoznom, hogy ismét szabad demokrata válhasson belőlem”- jelentette ki Bencsik János polgármester. A politikus szerint, bár az SZDSZ-nek sikerült elérnie a gazdaság rendbetételét, eközben „kis híján belesimult a szocialisták arculatába”. A polgármester azt is nehezményezi, hogy a vezetés nem fordít kellő figyelmet „vidéki talpasaira, akik hátukon viszik a pártot”, és a gyakorlati megoldásokkal szemben túlságosan is a liberális elvekre helyezi a hangsúlyt. A liberális értékek túlhangsúlyozása veszélybe sodorhatja az emberek biztonságérzetét, „és ha valaki rendet fog teremteni, súrolni fogja a szabadságjogok határát” - véli Bencsik.
Fodor Gábor, szabaddemokrata képviselő azonban úgy gondolja, hogy az ilyen típusú pragmatizmus inkább elvtelenségnek - „mindig mi legyünk jó helyzetben” mentalitásnak tekinthető. A kilépés időpontjából viszont vannak, akik arra következtetnek, hogy a döntés hátterében nem az említett pragmatikus-ideológikus vonal közötti nézetkülönbségek állnak. Kuncze Gábor frakcióvezető, a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy szerinte Bencsik az SZDSZ-nél jobb helyzetben levő támogatókat keres az önkormányzati választások előtt. Erre reagálva a tatabányai polgármester lapunknak elmondta: neki szimpatikusabbak a polgári szerveződés által képviselt értékek, mint amit a baloldal képvisel, és ha a jobbközép erők megosztottságukat fel tudnák számolni, akkor a jelöltséget is megfontolná, bár még konkrét felkérést nem kapott.
A tatabányai polgármester kilépésén túl az SZDSZ a párton belüli feszültségek miatt is a sajtó figyelmének középpontjába került. Kis Zoltán, volt földművelésügyi államtitkár úgy nyilatkozott egy napilapban, hogy a párton belül vannak sértődött személyek. A feszültségek vonala az úgynevezett pragmatikus, elsősorban a feladatok megoldására koncentráló, illetve a klasszikus liberális elveket erőteljesebben hangsúlyozó politikusok, az úgynevezett „alapító atyák” között húzódik. Az érintettek szerint azonban nincsenek „mély szakadékok”. Wekler Ferenc, az SZDSZ ügyvivője, önkormányzati szakértő elismerte, hogy a két irányzat elkülönül, de a közöttük levő viták nem lépnek túl egy normális határt. Wekler egyébként a pragmatikus politikusok közé sorolja magát, és úgy véli, hogy a párt akkor lesz sikeres, ha konkrét ügyekkel foglalkozik, és képes a lakossággal megfelelően kommunikálni, de a liberális elvek megtartása mellett. Fodor Gábor szerint ezek csak „uborkaszezon-hírek”. A párton belüli viták szelídebbek, mint más pártokban, inkább az SZDSZ sajátos helyzete miatt kerültek reflektorfénybe. A párt komoly identitásproblémákkal küzd, és a „jó irány” megtalálása csak viták árán lehetséges. Vannak, akik fel tudják dolgozni a válságot és vannak, akik nem, ez utóbbira példa Bencsik János - vélte a képviselő.