Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Interjú Orbán Péter országos rendőr-főkapitánnyal


Orbán Péter. Nála van a megoldás? Fotó: Vörös Szilárd

- Mit tekint szakmai ars poeticájának?
-Hitvallásom, hogy a rendőri munka speciális szakma. Éppen ezért mindig igyekeztem a szakmaiságra helyezni a hangsúlyt, azaz hogy magam, illetve beosztottjaim megszerezzék azt a tudást, amely feltétlenül szükséges a legszínvonalasabb munkavégzéshez. Fontosnak tartottam, hogy minél többen végezzék el a jogi egyetemet, illetve ha szükséges, és olyan területen dolgoznak, akkor a közgazdasági egyetemet, vagy a pénzügyi főiskolát. Mint rendőri vezető mindig nagy hangsúlyt helyeztem a továbbképzésekre. Tehát a szakszerű rendőri munka az ars poeticám.
- Milyennek ítéli a rendőrség elmúlt éveit?
- A rendőrségen belül elfásulást tapasztalok, amin változtatni kell. Rosszak az anyagi körülmények, a rendőrök keveset keresnek, a fiatal rendőröknek rosszak a lakáshoz jutási lehetőségei. Emellett hallottam agresszív, durva rendőri intézkedésekről is, ami tarthatatlan. Szakszerűen kell intézkedni. Orvosolni kell ezeket a problémákat.
- Osztja azokat a nézeteket, hogy Budapest az orosz maffia fővárosa lett?
- Az sajnálatos tény, hogy jelen van az említett bűnözői réteg a fővárosban, azonban arról nincsenek információim, hogy ez a város lenne a központja. Az elmúlt három évben nem bűnügyi területen dolgoztam, ezért nem kívánnék ebben a kérdésben állást foglalni, bár túlzónak tartom ezt a minősítést.
- A közvéleményt több esetben felháborították a rendőrségi korrupcióról érkező hírek. Mit kíván ez ellen tenni?
- Először is szeretném megoldani, hogy a helyszíni bírságolásokon ne legyen készpénzforgalom. Tapasztalatom szerint a rendőrség nem korrupt, bár negatív jelenségek előfordultak ezen a téren. De legfeljebb a középvezetői szintig értek az ilyen ügyek. Kőkeményen akarok harcolni a korrupció ellen.
- Mennyire függ a magyar társadalomtól a közbiztonság javulása vagy romlása?
- A bűnözés össztársadalmi probléma. A közbiztonság nagyban függ a a családok helyzetétől, munkalehetőségektől vagy a szociális-gazdasági helyzettől. A statisztikák szerint mintegy 50 ezer ember keseríti meg a tisztes polgárok életét, ők azok, akik a bűnöző életformát választották. Ezen nehéz változtatni.
- S mennyire függ a globalizálódott bűnözéstől a közbiztonság? Hisz az orosz, szlovák vagy albán maffiák létezéséről nem tehetünk.
- Ezek a kérdések a régi társadalom átalakulásának legnehezebb kérdései. Meg kell rá találni az ellenszert. Köztudott, hogy a bűnözést egyetlen rendőrségnek sem sikerült elszámolni. A negatív tendenciát kell visszaszorítani.