Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Fejcserés támadás

Rend, fegyelem és szigor. Így foglalható össze Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Péter országos főkapitány elvárása a rendőrség felé. A gyors vezetőcserével vélhetően lezárul a kormányváltás utáni bizonytalansági korszak a testületen belül, ami azért alakult ki, mert senki sem tudta: ki megy és ki marad. Orbán, az új kapitány a szervezett bűnözés elleni fellépést jelölte meg fő céljának. Mindezt úgy, hogy a szakzsargonban „Al Capone-módszernek” nevezett eszközzel is élni kíván.
Al Capone ellen az amerikai rendőrök úgy találták meg az ellenszert, hogy adócsalásért tartóztatták le. Ezzel megdőlt a keresztapa érinthetetlenségének mítosza, s így sikerült felszámolni az általa alapított bűnszövetkezetet. Orbán az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottsága előtt történt meghallgatásán külön kiemelte, hogy szorosan együttműködve kíván dolgozni az adóhatósággal, a Vám- és Pénzügyőrséggel, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel, valamint az élelmezésügyi hatóságokkal, hogy minden eszközzel információt lehessen szerezni a bűnözőkről, és a szervezett bűnözést megfoszthassák gazdasági alapjaitól. Valószínű, az e gondolkozásmóddal való azonosulást jelzi, hogy a felső vezetők közül egyedül Kiss Ernő dandártábornokot, a KBI vezetőjét hagyták meg a posztján. Kiss köztudottan annak a híve, hogy a bűnözőket „űzni-hajtani” kell. Minden hatósági eszközzel - adóellenőrzéstől kezdve vámvizsgálatokig - el kell érni azt, hogy a bűnözésből meggazdagodottak ne érezzék biztonságban magukat - mondta egy korábbi nyilatkozatában a KBI vezetője.
Orbán tábornok azt is elmondta a bizottság előtt, hogy elsődleges feladatai között szerepel a szervezett bűnözés elleni határozottabb fellépés, a prostitúció viszszaszorítása, a gépkocsi- és betöréses lopások, valamint a rablások visszaszorítása.
Pintér Sándor belügyminiszter a csütörtöki rendőrségi állománygyűlés után elmondta, hogy az új elvárások tekintetében alapkérdés, hogy a törvények alapján mit és hogyan lehet hatékonyabban végrehajtani. Második fontos kérdésként a szervezett bűnözés elleni küzdelem eredményességének növelését emelte ki. A rendőrség belső állapotáról megjegyezte: úgy ítéli meg, hogy több vezető nem egészen korrekten használta fel az eszközeit ebben a harcban. A rivalizálást éppen ezért meg kell szüntetni a testületen belül - tette hozzá a belügyminiszter, aki fegyelmezett, kevésbé nyitott, viszont nagyon hatékony rendőrséget szeretne kialakítani


Július 16-i hatállyal felmentette az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit Pintér Sándor belügyminiszter. Forgács László kapitányt, Ignácz István bűnügyi és Bánfi Ferenc közbiztonsági főigazgatót rendelkezési állományba vették. Kuncze Gábor (SZDSZ) volt belügyminiszter politikai okokat sejt az ORFK vezetőinek felmentése mögött. A szabaddemokrata politikus az MTI-nek nyilatkozva leszögezte, hogy a leváltott tábornokok tisztessége és szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen. Kuncze Gábor szerint nevetséges lett volna elvárni az ORFK vezetőitől, hogy másfél év alatt helyrehozzák azokat a károkat, amelyeket elődeik okoztak öt év alatt. Nem hiszem, hogy ellenzéki pozícióból vitatni lehetne a belügyminiszter jogát arra, hogy munkatársait maga válassza meg - közölte az MTI-vel Kósáné Kovács Magda az MSZP alelnöke..