Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Az állam titkárai

Göncz Árpád köztársasági elnök államtitkárokat nevezett ki, akik a következők: Belügyminisztérium: Kontrát Károly politikai (Fidesz, jogász) és Felkai László közigazgatási államtitkár; Egészségügyi Minisztérium: Pusztai Erzsébet politikai (MDNP, orvos) és Gábor József közigazgatási államtitkár; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium: Szabadi Béla politikai (FKGP, közgazdász) és Tamás Károly közigazgatási államtitkár; Gazdasági Minisztérium: Fónagy János politikai (Fidesz, jogász) és Gulácsi Gábor közigazgatási államtitkár; Honvédelmi Minisztérium: Homoki János politikai (FKGP, jogász) és Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár; Igazságügyi Minisztérium: Hende Csaba politikai (MDF, jogász) és Somogyvári István közigazgatási államtitkár; Környezetvédelmi Minisztérium: Kávássy Sándor politikai (FKGP, középiskolai tanár) és Tarnóczi Tibor közigazgatási államtitkár; Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium: Manninger Jenő politikai államtitkár (MDF, építőmérnök); Külügyminisztérium: Németh Zsolt politikai (Fidesz, közgazdász-szociológus) és Herman János közigazgatási államtitkár; Miniszterelnöki Hivatal: Balsay István (Fidesz, erdő- és építőmérnök), Demeter Ervin (MDF, felsőfokú kereskedelmi és vendéglátóipari végzettség), Selmeczi Gabriella (Fidesz, felsőfokú kereskedelmi és vendéglátóipari végzettség) és Wootsch Péter (Fidesz, középiskolai tanár) politikai államtitkárok; Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma: Várhegyi Attila politikai (Fidesz, tanár) és Pröhle Gergely közigazgatási államtitkár; Oktatási Minisztérium: Pálinkás József politikai (MDNP, fizikus) és Szemkeő Judit közigazgatási államtitkár; Pénzügyminisztérium: Varga Mihály politikai (Fidesz, közgazdász) és László Csaba közigazgatási államtitkár. (Hetek)


Tiltakozik a hitközség

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében elhatárolódik a „Halld ó Izrael” keresztény misszionárius csoport augusztus elejére meghirdetett rendezvényétől. A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy a szervezet által terjesztett propagandaanyagok és felhívások alkalmasak az emberek megtévesztésére, ezért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szükségesnek tartja közölni: „A térítő rendnek megtévesztő neve ellenére semmi köze sincsen a zsidó valláshoz, a zsidó emberekhez, Izraelhez. Az általuk meghirdetett Nemzetközi Zsidó Dicséret-, Zene- és Táncfesztivál kizárólag saját, az általuk képviselt keresztény vallásra történő térítés céljait szolgálja, nem kulturális, a zsidó kultúrával összefüggő rendezvény.” A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által rendezett és az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium által támogatott Zsidó Nyári Fesztivál a fentiektől függetlenül és attól teljességgel elhatárolva megrendezésre kerül - szögezi le a nyilatkozat. (OS)


Elmarasztalt Kis Újság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elmarasztalta és helyreigazításra kötelezte a Kis Újságot Torgyán Józsefnek az SZDSZ-t választási csalással vádoló cikke miatt. Mint ismeretes, az FKGP elnöke azután írta meg az említett cikket, hogy a kopogtatócédulák összesítésénél a kisgazda jelölt nevére leadott ajánlószelvények is Gulyás József neve alá kerültek. Később kiderült, hogy az ügyintéző figyelmetlensége okozta ezt, s nem volt politikai manipuláció. Az SZDSZ jelöltje a bírósági jogorvoslat előtt panaszt nyújtott be a helyi választási bizottsághoz is, amely szintén elmarasztalta a Kis Újságban megjelent cikket. (MTI)


Piros lámpás tolvajok

Ellopták az ukrán nagykövetség egyik Mercedesét, méghozzá nem mindennapi módszerrel. A tolvajok a piros lámpánál álló autó vezetőjének kézmozdulatokkal jelezték a járdáról, hogy a kocsi egyik kereke leeresztett. A sofőr kiszállt, hogy ezt ellenőrizze, eközben az elkövetők beugrottak és elhajtottak a kék Mercedesszel. (MTI)