Vissza a tartalomjegyzékhez


Vakulencsik öregszik

Budapesttől Paksig. A pesszimista szakértők szerint ekkora szakaszon pusztulna el az élővilág a Dunában, ha az Újpesti-öbölben két évvel ezelőtt elsüllyedt, pakurával teli ukrán uszály, a Vakulencsik rakománya a folyóba ömlik.
Kiemelésére a fővárosi kerületek összefogását kezdeményezte Derce Tamás, Újpest polgármestere, aki szerint közvetlen környezeti veszélyhelyzetről van szó, ezért nem várható meg, amíg előkerül a hajó tulajdonosa. Simonfai György, a Környezetvédelmi Minisztérium főtanácsosa elmondta, hogy a tulajdonjog körüli vita bonyolítja a helyzetet. Emiatt a vízügynek a hajókiemelésről szóló elsőfokú határozatát másodfokon megsemmisítették.
A veszélyhelyzet elhárítására eddig négymillió forintot költött a Közép-dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság: úgynevezett merülőfallal vették körül a roncsot. Simonfai megjegyezte: ha politikai döntés születne, a vízügy azonnal intézkedhet a hajó kiemeléséről, a pakura megsemmisítéséről. Simonfai György szerint a hajóból a vízbe jutó napi egy-két vödör pakura közel sem jelent akkora veszélyt a természetre, mint amekkorát az a napi 15 tonna olaj okoz, amely Budapestnél a szennyvízen keresztül ömlik a Dunába. (MTI)