Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JÚLIA
Cseppkövek és koncertek

Az aggteleki karszt az Északi-középhegység egyik gyöngyszeme. A geológiai értékek között a legjellegzetesebbek a barlangok, ezek megóvásának érdekében hozták létre az Aggteleki Nemzeti Parkot. A területen húsz, fokozottan védett barlangrendszer mellett 270 kisebb-nagyobb barlangot tartanak nyilván. Ezek közül a leghíresebb a Baradla-Domica barlangrendszer, amely a leghosszabb, és legdíszesebb cseppkőképződményei alapján nemcsak hazánk, de Európa egyik legismertebb barlangja. A barlangrendszer - amely valójában egy „háromemeletes” barlang - 1995 óta nemzetközi védelmet is élvez, az ENSZ a Világ Természeti és Kulturális Örökségének részévé nyilvánította. Legjellegzetesebbek az álló cseppkövek, ezek közül is a legnagyobb a 911 tonna súlyú, 25 m magas „Csillagvizsgáló”-nak elnevezett képződmény.
A barlang hőmérséklete télen-nyáron 10 Celsius fok körül mozog, a levegő teljesen tiszta, a relatív páratartalom 95 százalék. Aggtelekről és Jósvafőről indulva különböző távú és időtartalmú (1,2,5 és 7 órás) utakat szerveznek.
A hatalmas termek remek képződményeinek megtekintése mellett a látogatóknak lehetőségük van a barlang kitűnő akusztikájával is megismerkedni. Az idei év kiemelkedő eseménye az Aggteleki Esték nevű hangversenysorozat. És még egy érdekesség: a házasodni vágyó fiatalok örök hűséget is fogadhatnak itt egymásnak!

Koncertek a Baradla-barlang hangversenytermében:

Július 11. 16 óra Avellana táncszínház
Július 17-23. Aggteleki Boróka Fesztivál
Július 25. 11.30 Pánsíp hangverseny - Steve - Taylor - Szabó
A belépőjegyek ára: 700-800 forint.
A szálláslehetőségekkel, felszíni túrákkal kapcsolatos további információkkal a Naturinform szolgál a 06(48)343-029-es, illetve a 06(48)343-079-es telefonszámon.