Vissza a tartalomjegyzékhez

ASZALÓS SZILVIA
Kiszáradnak-e a szökőkutak

Szegeden a 48 szökőkútból csak huszonnégy működik ezen a nyáron is. A mérsékelt üzemeltetés oka nem víz-, hanem pénzhiány. A város büszkeségei az öt hónapos nyári szezon alatt ugyanis egymillió forintos víz- és csatornadíjjal, valamint több, mint kétmillió forintos villanyszámlával növelik a szegedi Környezetgazdálkodási Kht. költségvetését. Szolnoky László, a Kht. megbízott műszaki igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, a kutaknak csaknem fele cirkuláris vagy elfolyó rendszerű, és ezek igénylik a legtöbb vizet. A Dugonics téri kút például májustól szeptemberig 4112 köbmétert fogyaszt, ami körülbelül 400 ezer forintot jelent. A megoldás az lenne, ha - az úszómedencékhez hasonlóan - szűrővel rendelkező vízforgatós rendszer váltaná fel a hagyományost. Természetesen a felújítás is pénzbe kerülne. Jelenleg körülbelül 30 millió forintba. Mivel azonban az elöregedett kutak és szivattyúk évről évre roszszabb állapotba kerülnek, egyre magasabbak lesznek a korszerűsítési költségek. Tavaly például elszakadt egy háromfázisú vezeték, a hatodik ’foltozás’ után a kht. már a több mint egymillió forintos vezetékcsere mellett döntött…
Bár a közhasznú társaság évek óta próbál pénzt megtakarítani - négy év alatt felére kellett csökkenteni a dolgozók létszámát - ahhoz, hogy a jövőben a városban ne csak a nagyobb szökőkutakat tudják üzemeltetni, mindenképpen szükség lenne az önkormányzat anyagi támogatására. Szolnoky László azonban úgy véli, erre nem lehet építeni. Előfordult ugyanis, hogy a Közterület Fenntartási Program számára a Szegedi Közgyűlés 70 millió forinttal kevesebbet szavazott meg, mint amennyire minimálisan szüksége lett volna.
Mindenesetre a városban az idei nyári szezon szerencsére a szökőkutak esetében is megkezdődött. Hogy mi lesz jövőre, még nem tudni. Egy viszont biztos: működő kutakra nemcsak azért van szükség egy városban, hogy ne üresen és kopottan várják a turistákat, hanem azért is, hogy lekössék a port, párásabbá tegyék a levegőt és a rekkenő hőségben hűtsék a betontömböket.