Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Huligánok és bukmékerek

A franciaországi labdarúgó-világbajnokság kezdete óta eddig a hatóságok több mint 700 esetben intézkedtek, igazoltattak, állították helyre a rendet, s vettek őrizetbe, szükség esetén, garázdálkodó huligánokat - közölte Jean-Pierre Chevenement belügyminiszter.

Chevenement kiemelte, hogy a korábbi huligánbotrányok nem a stadionokban vagy azok közvetlen környékén voltak, hanem a - már csak a nagyszámú turista és normális szurkolók tömege miatt is - jóval nehezebben ellenőrizhető városokban, ahol nemegyszer szervezett, kicsiny, de igen mozgékony csoportok provokáltak öszszetűzéseket.
A belügyminiszter jelezte: a külföldiek ilyen akcióihoz számos helyen francia állampolgárságú fiatalok bandái is csatlakoztak: verekedve, majd nemritkán a feltört üzleteket fosztogatva.
Nyugdíjas gengszterek szeme csillant fel - a régi szép időkre gondolva -, amikor híre ment, hogy általános alkoholtilalmat rendelnek el Saint-Etienne-ben az Argentína-Anglia találkozó napján. A tilalomból nem lett semmi, de a stadion környékén nem lehetett szeszes italt árusítani.
Jobban járt volna az az angol szurkoló, akit négy hónap börtönbüntetésre ítéltek, ha dobozos üdítővel csillapította volna szomját az Anglia-Tunézia meccsen. Azért nyúlt tudniillik ilyen hosszúra franciaországi tartózkodása, mert sörösüveget dobott a mérkőzést biztosító rendőrök közé. A 19 éves sörivó azzal védekezett, hogy nem a rendőrökre célzott. Eredetileg az őt provokáló arab szurkolók felé dobta az üveget.
A legfrissebb hírek szerint a Leansban vascsővel fejbe vert rendőr állapota javult. Még mindig kómában van, de testének egyes reflexei újra működnek, ami az orvosok szerint igen biztató jel.
A vébé alatt nemcsak a huliganizmus jelent problémát a francia rendőröknek, hanem a megnövekedett turistaforgalom miatt elszaporodott zsebtolvajlások is. Eddig több mint száz „hazai” és külföldi zsebest fogtak el, de az ellopott pénz, útlevél és egyéb értéktárgyak ellopása miatt tett bejelentések száma sok ezerre tehető.
Nem csupán a világbajnokság helyszínén vannak a vébével kapcsolatos visszaélések. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a vietnami Ho Shi Minh városában 31 személyt tartóztatott le a rendőrség illegális fogadás miatt.
A kávézóban, ahol éppen a Hollandia-Mexikó találkozóra kötöttek fogadásokat, a rendőrség lefoglalt 11 ezer 500 dollárt, 10 mobiltelefont, valamint azokat a jegyzetfüzeteket, amelyekben a fogadók neve és a megjátszott összegek szerepeltek. Annak ellenére van futball-láz Vietnamban, hogy az ország csapata még egyszer sem kvalifikálta magát labdarúgó-világbajnokságra.