Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Nem az apjára ütött


Martin Bormann, az SA-vezér fia

„Különösen azoknak a fiataloknak, akik nem tapasztalták meg a nemzeti szocializmust, kell megtudniuk, hogy mi is történt valójában” - állítja ifjabb Martin Bormann, Adolf Hitler egyik legközelebbi munkatársának a fia. „Csak úgy tudjuk a fasiszta és rasszista irányzatok ébredését megakadályozni, ha tanítunk róla” - magyarázza Bormann, akivel a Jerusalem Report című hetilap készített interjút.
Az ifjabb Bormannt Hitler saját keresztfiaként mutatta be Mussolininek 1938-ban a müncheni konferencián. A Führer és a Bormann család között szoros kapcsolat állt fenn: 1929-ben Hitler tanúként jelent meg Bormann esküvőjén, ahogy Bormann is tanúja volt Hitler és Eva Braun komor bunkerfalak mögött megkötött házasságának 1945 áprilisában.
Martin Bormann szürke eminenciásként állt a Führer mellett már 1926-tól kezdve. Hitler 1928-ban nevezte ki az SA parancsnokának, 1941-től pedig a náci párt szervezetének vezetője lett. Feladata a Birodalom belső biztonságának megőrzése és a párt hivatalos találkozóinak megszervezése volt. Emellett ő állította össze Hitler programjait is. Hithű náciként a végsőkig kitartott a zsidók és a szlávok megsemmisítésének programja mellett.
Nem sokkal Hitler halála után azonban Bormann eltűnt, miután elhagyta a berlini bunkert, hogy közölje Dönitz tengernaggyal a Führer utolsó parancsát. A távollétében folytatott tárgyalás során halálra ítélték, de sokáig élt a legenda, hogy az idősebb Bormann túlélte a világháborút. Eltűnése után még sokfelé vélték látni: Paraguayban, Brazíliában, Oroszországban, valamint Olaszországban. Törvényszéki szakértők azonban1973-ban kijelentették, hogy Berlinben a Reichstag mellett talált két csontváz egyike az idősebb Bormanné. Ezzel a hivatalos keresés véget ért.
Bormann fia, Martin 1945-ig a Reichsschule (a hitleri birodalom nevelőiskolája) növendéke volt, ahol a náci vezetők gyermekeiket taníttatták. A diákokat a „Mein Kampf” alapján oktatták a politikára. Az aktuális eseményekről vagy valós értékű hírekről soha nem esett szó, csak a hivatalos jelentésekről tudhattak. „Nem tudtunk a zsidók tömegmészárlásáról. Elfogadtuk, hogy a ’Mein Kampf’ kijelentette: a zsidók a balszerencsét jelentik számunkra” - mondja az ifjabb Bormann.
A háború befejeztével Martin Bormann az újságokból értesült az igazságról, melynek következtében a belesulykolt náci ideológiák összeomlottak. „Rá kellett döbbennem arra, hogy milyen mélyen belekeveredett apám a történtekbe - nem akarata ellenére, hanem hűséges támogatóként.” Az ifjabb Bormann 1945 után Ausztriába költözött, ahol a múlttal való szakítás első lépéseként belépett a katolikus egyházba. Tizenegy évvel később pappá szentelték. Egy ideig Afrikában szolgált mint misszionárius, majd elhagyta a papi hivatást, megházasodott és hittantanárként dolgozott tovább.
Martin Bormann 1987 óta aktív tagja „Az áldozatok és a háborús bűnösök gyermekei” csoportnak. A jeruzsálemi Ben-Gurion Egyetem pszichológusa, Dan Bar-On által vezetett előadássorozat keretében a résztvevők megosztják egymással szüleik holocausttal kapcsolatos tapasztalatait. „A személyes vallomások sokszor feloldják a túlélők hallgatását” - állítja a professzor. A csoport eddig csak Izraelben és az Egyesült Államokban tartott összejöveteleket, de idén először Németországba is ellátogattak.
Zelenyánszky Zsuzsanna