Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Látszatra szabadon


A
z amerikai elnök Pekingben. 600 millió kínainak üzent Fotó: MTI

Magasra tették a mércét a most lezárult amerikai elnöki vizit előtt Washingtonban. A tavaly októberi csúcstalálkozón Kína elkötelezte magát Iránba irányuló rakétaszállításainak leállítására. A két államfő közötti személyes kapcsolat is javult, melynek eredményeként forródrótot építettek ki közöttük. Idén májusban a történelem során először beszélt amerikai elnök kínai kollégájával telefonon, az indiai atomrobbantások után. A látványos folytatást Clinton republikánus kritikusai is megnehezítették, miután a kongresszus 151 tagja az emberi jogok eltiprása miatt a pekingi út lemondását követelte.
A kilencnapos látogatás csúcspontjává mégsem az aláírt katonai vagy kereskedelmi egyezmények vagy a vasárnap délelőtt Clinton részvételével megtartott pekingi protestáns istentisztelet, hanem a televízión élőben közvetített közös Clinton- Csiang sajtótájékoztató és vita, valamint az amerikai vezetőnek a Pekingi Egyetemen mondott beszéde vált.
Amerikai elnök ezelőtt soha nem szólhatott közvetlenül 600 millió kínaihoz. Clinton, otthoni kritikusainak megfelelve, fesztelen stílusú, de összeszedett beszédében nyíltan kiállt az emberi szabadságjogok egyetemessége mellett, Csiang Cö-min pedig hajlandó volt a kamerák nyilvánossága előtt vitázni az 1989-es Tiennanmen téri eseményekről és Tibetről. Vitájuk az udvarias egyetnemértés szintjén maradt, de a nemzetközi hírcsatornák riportereit ez nem akadályozta meg abban, hogy a csúcstalálkozót hatalmas sikernek kiáltsák ki.
A visszhang a Fehér Ház sajtóirodájának legmerészebb álmait is túlszárnyalta. A kínai államfő személyesen hozta meg az élő tévéközvetítést engedélyező döntést, és erről az amerikai kormány illetékeseit csak kevesebb mint egy órával a beszéd előtt tájékoztatták. Ahogy egy magas rangú fehér házi illetékes megjegyezte: „Ahogy ez a kínaiakkal lenni szokott, a végjátékig nem sok történik.” Amerikai diplomaták értékelése szerint az aláírt fegyverzetcsökkentési, nukleáris együttműködési és gazdasági kapcsolatélénkítő megállapodások is nagyon fontosak, de az élő tévéközvetítés hozta meg az igazi áttörést Clinton kínai útja során. Az elnök sikerként könyvelheti el azt is, hogy a hadászati rakétákról kötött megállapodás értelmében ezentúl a két ország nem irányozza azokat egymás városaira. Katonai szakértők rámutattak arra, hogy az egyezmény csupán szimbolikus és bizalomerősítő jellegű, mivel az indítóállomások irányzéka néhány perc alatt visszaállítható, a nagyvárosokat fenyegető téves rakétaindítások kockázatát viszont jelentősen csökkenti.

(A kínai vallásszabadságról szóló írásunk: )